Öldüren sessizlik

Öldüren sessizlik
Haber Tarihi : 29 Ağustos 2017 02:21:40
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Myanmar’da Müslümanlara karşı yürütülen sistematik zulüm ve yok etme operasyonları her geçen gün şiddetini artırırken, İslam ülkeleri başta olmak üzere, bütün dünya gelişmeleri sessizce izliyor.

Yeni Söz Haber Merkezi

Myanmar ordusu ve Budist çeteler; katliam, tecavüz ve her türlü gayri insani uygulamayı yaparken, tepki gösterilmemesinden cesaret alan ve uluslararası hukuku hiçe sayan hükümet, askerlere “çoluk çocuk yaşlı gözetmeden vur” emri verdi. Birleşmiş Milletler ise bu büyük zulme karşı sadece kâğıt üzerinde tepki göstermekle yetiniyor.

Arakanlı Müslümanlar bölgede işlenen suçları araştıracak bağımsız bir komisyonun bir an önce kurulması çağrısı yaparken, medyaya yansıyan son olayda Budist çetelerin 13 yaşındaki masum bir çocuğu acımasızca nasıl katlettiğini gözler önüne serdi.

SAHTE GÜVENLİK ALARMI

Myanmar hükümetine çağrı yapan Arakan Rohingya Ulusal Örgütü (ARNO) Başkanı Nurul İslam, “Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan döneminde hazırlanan rapordaki tavsiyeleri tam olarak yerine getirin ve Arakan'da devam eden Müslüman katliamlarını soruşturacak bağımsız bir komisyon kurun” dedi. Londra merkezli ARNO Başkanı İslam, “Dr. Aye Maung liderliğindeki Arakan Ulusal Partisi ve General Min Aung Hlaing tarafından 9 Ağustos'ta Kuzey Arakan'daki Maungdaw'da sahte güvenlik alarmı verildi ve olağanüstü bir ortam oluşturuldu” dedi.

BÜTÜN ERKEKLERİ GÖTÜRDÜLER

Sahte güvenlik alarmı sonrasında bölgeye asker sevkiyatı yapıldığını belirten İslam, “Rohingya Müslümanlarına karşı önceden başlatılan kışkırtıcı eylemler bilhassa Rathedaung şehri ve çevresinde yoğunlaştığı. Rohingya köyleri ablukaya alındı, saldırıya maruz kaldı. Taciz, işkence ve keyfi tutuklamalar üst üste geldi” diye konuştu.  23 ve 24 Ağustos'ta Rathedaung'a bağlı Auk Nan Yar köyündeki neredeyse bütün erkeklerin askerler tarafından alınıp götürüldüğünü kaydeden İslam, “Geride savunmasız kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kaldı. Budist milisler ordunun himayesinde köyü kuşattı, tecavüz hadiseleri yaşandı” şeklinde konuştu.

MYANMAR ‘ZULÜM' HÜKÜMETİ

2016'dan beri Müslüman halka zulmeden Myanmar ordusu 90 bini aşkın Arakanlı Müslümanı yurdundan etti, BM'nin araştırma komisyonu ise Myanmar hükümeti tarafından bölgeye alınmadı. Müslümanlara yönelik her türlü gayri hukuki ve gayri insani muameleyi yapan hükümet yetkilileri, topraklarına el koyduğu, yurdundan sürdüğü, sistematik taciz ve tecavüze maruz bıraktığı Müslümanları vatandaş yerine dahi koymuyor. Müslümanlar serbest dolaşım hakkı, eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor.

BİR DARBE DE BANGLADEŞ'TEN

Bölgedeki zulümden kaçan on binlerce Müslüman, Bangladeş'e sığınmak için yollara düştü. Ancak Cuma gününden beri sadece 3 bin Müslüman Bangladeş'e geçmeyi başardı. Öte yandan Myanmar ile Bangladeş arasında sıkışıp kalan Rohingyalı Müslümanlara büyük bir darbe de Bangladeş'ten geldi. Bangladeş yetkilileri önce giriş kapılarını kapattı, ardından “Müslümanların ülkemize giriş yapmasına izin veremeyiz. Girenleri tutuklayıp geri göndereceğiz. 500 kişi tutuklandı. Myanmar'daki insanlara güven vermek onların görevi” şeklinde bir açıklama yapıldı. 

BUDİSTLER 13 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU VAHŞİCE KATLETTİ

Myanmar ordusu Arakan'da Müslümanların köylerini ateşe verirken, kaçanlar ise Budistlerin katliamına uğruyor. Budist çeteler, ateşe verilen Kilaidaung Köyü'nden kaçan 13 yaşındaki bir çocuğu acımasızca döverek öldürdü. Zavallı çocuğun cesedi terkedilmiş bir bölgede bulundu. Arakan'da Müslümanlara karşı yürütülen sistematik zulüm ve katliam uygulamalarına karşı uluslararası toplumda güçlü bir karşı koyuş görülmezken, Myanmar hükümeti, ordusu ve çeteleri bölgede her türlü gayri insani işi dünyanın gözü önünde rahatlıkla yapmaya devam ediyor. BM'nin “Myanmar hükümeti Arakan Müslümanlarına yönelik etnik temizlik yapıyor” şeklindeki tespiti ise kayıtlarda yer alırken, herhangi çözüm üretmiyor.