Ölüm içeceklerine dikkat!

Ölüm içeceklerine dikkat!
Haber Tarihi : 07 Ağustos 2015 16:41:54
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ölüm içeceklerine dikkat!

Ölüm içeceklerine dikkat!

Haber Merkezi

Özellikle yaz Yaygın aylarında serinlemek, susuzluğu gidermek ve bitkinlik ve yorgunluğu giderdiği zannıyla kullanılan meşrubat ve özellikle de enerji içecekleri can almaya devam ediyor. Gençler arasında kullanımı oldukça yaygın olan bu içecekler sadece bağımlılığa değil aynı zamanda felce ve kalp yetmezliğine yol ölüme sebebiyet verdiği açıklandı. 

Her yıl pek çok kişinin ölümüne yol açan enerji içecekleri can almaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Fethiye'de enerji içeceği içtikten sonra rahatsızlanan 22 yaşındaki Eda Dilara Kocatepe'nin hayatını kaybetmesi gözlerin bir kez daha enerji içeceklerine çevrilmesine neden oldu. 

Genç kızın ölümün nedenin enerji içecekleri olmasının üzerine bu tür içeceklerin nasıl insanları nasıl ölüme götürdüğünü ortaya koyan bir araştırma sonucu da ABD'den geldi. Amerikalı araştırmacılar yaptığı çalışmada enerji içecekleri, buzlu/soğuk çay gibi şekerli/glikozlu ve gazlı meşrubatların diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanserle bağlantısını ortaya koydu. 

Tufts Üniversitesi'nden Dr. Dariush Mozaffarian ve ekibinin 51 ülkeyi kapsayan araştırması, her yıl milyonlarca insan diyabet, migren ve alerjik hastalıklarına yakalanıyor, 184 binden fazla kişi ise bu içeceklerin yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Adı 'enerji' ama kendi 'ölüm içeceği'

İlk olarak 1987'de Avusturya' da ve 1997'de Amerika ve diğer ülkelerde satılmaya başlanan enerji içeceği, bugün 140 ülkede 200'den fazla isim altında satılıyor. Bu içecekleri tüketen insanların ve özellikle de gençlerin sayısında büyük bir artış söz konusu. Amerika'da yapılan bir araştırma, 12-17 yaş arası gençlerin yüzde 31' inin düzenli olarak enerji içecekleri içtiklerini gösteriyor. Fortune Dergisi'nde yayınlanan bir rapora göre; enerji içecekleri pazarı Amerika' da, 2000 yılından beri yüzde 700 oranında büyümüş ve yıllık satış rakamları 5,4 milyar dolara ulaşmış durumda.