Osmanlı, çizgi roman oldu

Osmanlı, çizgi roman oldu
Haber Tarihi : 15 Ekim 2015 17:00:00
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Osmanlı padişahlarının hayatlarını çizgi romana uyarlayan ressam Yüksel Akman, projenin 4 yılda tamamlandığını söyledi.

Akman, "Osmanlı padişahlarının çizgi romanını hazırlarken 16 bin sayfaya yakın tarih metni okudum. Uydurma hiçbir bilgi yok. Sadece savaş sahnelerini, o günleri yaşamadığım için hayalimi zorlayarak çizdim" dedi.

Okuduğu tarih metinlerini öyküleştirip, özetleyip çizgi roman haline getirdiğini belirten Akman, "Metin yazarlığı da bana ait. Tarihin gerçeklerinden şaşmadan, uydurma bir şey koymadan tarih tarih okuyarak yazdım. Her padişahın çocukluğundan başlayıp, tahta çıkışını, saltanatı döneminde yaşananları kronolojik olarak işledim" diye konuştu.Akman, projeye ilk başladığında ön planda olan padişahlar Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatlarını çizgi roman haline getirdiğini ifade ederek, "Yayınevi ile tanışınca bütün padişahları çizgi roman haline getirmeye karar verdik" ifadesini kullandı. Hayatlarını çizgi roman haline getirmek istediği tarihi şahsiyetler arasında Mimar Sinan, Yunus Emre ve Mevlana'nın da bulunduğunu anlatan Akman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yalnız Mimar Sinan'ın hayatını çizgi roman haline getirebildim. Diğer şahsiyetler şimdilik kaldı. Şu anda büyük Osmanlı denizcilerini işliyorum. Barbaros Hayrettin Paşa, Kemal Reis, Piri Reis ve Oruç Reis. Bunlar bittikten sonra Cumhurbaşkanlığı Forsu'nda yer alan 16 Türk devletinin çizgi romanını hazırlayıp, ansiklopedik olarak tek kitapta toplamayı düşünüyorum."Tarihi olayları çizerken adeta o tarihi anları yaşadığını dile getiren Akman, şunları söyledi:"Ben padişahların portresini çizerken adeta yaşıyorum. Savaş sahnelerini çizerken zaferlerde mutlu oldum, yenilgilerde gerildim ve çok üzüldüm. Tekrar yükseliş devri başlayınca rahatlamalar yaşadım. Kalp rahatsızlığı da geçirdim. Belki bunda etkisi vardır. Kurgularken konsantre olmak lazım. Benim yaptığım iş aslında tek kişinin yapacağı bir iş değil. Bir ekip tarafından yapılması gerek."