Osmanlı küflü peynirin antibiyotik etkisini 500yıl önce keşfetti

Osmanlı küflü peynirin antibiyotik etkisini 500yıl önce keşfetti
Haber Tarihi : 24 Haziran 2015 08:12:35
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Osmanlı küflü peynirin antibiyotik etkisini 500yıl önce keşfetti

Abdülhamit Han'ın 4. ku şaktan torunu Nurhan Osmanoğlu ile koku eksİperi ve sosyolog Bihter Türkan Ergül'ün yaptığı arşiv araştırmalarında, Osmanlı padişahları hak￾kında ilginç bilgiler gün yüzüne çıktı. Nurhan Osmanoğlu, Osmanlı padişahlarının kullandıkları kokuları araş- tırırken, saraylarda kullanılan ilaçların ve sefere çıkılmadan önce yapılan hazırlıkların bilgisine de ulaştıklarını anlattı. Osmanoğlu,şöyle konuş- tu:''Sadece dedelerimizin kullandığı kokuları gün yüzüne çıkarmadık, on￾ların gündelik hayatta sağlıklı yaşamak için has￾talıklara karşı nasıl bir tedavi yöntemi kullandıklarını da öğrenmiş olduk. Mesela dedemi görmedim. Onun sıcaklığını hissetmedim. Ama de￾demin kokusu burnuma geliyor. Ben dördüncü kuşak torunu olarak bunun anlatılmaz bir heyecan olduğunu dile getirebilirim. Haremdeki cariyeler veya huzura çıkacak hanımlar, kız kardeş- ler, yasemin ve çiçek kokuları kullanırmış. Bu kokular aynı zamanda sarayda depresyon ve sinir yatıştırıcı özelliği nedeniyle ilaç olarak da kullanılırmış. Baş ağrısı veya migreni olanlar ilaç olmadığı için genelde reyhanla şakaklarını ovar￾larmış. Diş ağrıları, ağız yaraları ve ağız kokuları için karanfil yağı kulla￾nırlarmış.'' "Kanuni Sultan Süley￾man'ın, kış aylarında sefere çıkarken askerlerine bağışıklık sistemlerinin kuvvetli olması için küflü peynir yedirdiği bilgisine ulaştık" diyen Osmanoğ- lu, küflü peynirin antiseptik özelliği olduğuna işaret etti. Osmanoğlu, Abdülhamit Han'ın sabah kahvaltı- sından önce mutlaka kah￾ve içtiğini ifade ederek, "Tüm Osmanlı padişah￾ları,ramazan ayından bir haa önce Eyüp Sultan Camisi'nin kubbelerini safran, gül ve amber su￾larıyla yıkatırmış. Bunu da sabah gün ağarırken, gün ışığının vurduğu kubbelerden etrafa güzel ve ferah kokular yayılması için yaparlarmış'' dedi. Yavuz Sultan Selim'in baş- lattığı bir geleneğe de dik￾kati çeken Osmanoğlu, "Savaş sırasında hasta￾lanmamaları için sefere çıkmadan önce Yeniçe￾rilere Mevlevihane'nin sekizgen havuzunda topla￾nan yağmur suları içirilirmiş. Bu gelenek Yavuz ile başlatılmış" ifadelerini kullandı. Osmanoğlu, arşiv araş- tırmalarıyla ilgili şu bil￾gileri paylaştı: "SultanAb￾dülhamit Han'ın adı 'Fer￾han' olan atı sefere çıkarken gül yağıyla tımar edi￾lirmiş. Gül yağı hayvanlarda, özellikle atlarda kullanılınca kana karışıp atın daha enerjik olmasını sağlarmış. 1. Ahmet, 4. Murat ve Kösem Sultan sabah çaylarına tarçın katarlarmış. Tarçın üşümeyi önlermiş. Ayrıca bazı pa￾dişahlar da sefere çıkar￾ken vücutlarına tarçın yağısürer,seferde de yine tarçınlı çay içerlermiş.'' Saraylarda kullanılan ko￾kuları Osmanoğlu ile bir￾likte araştıran koku eks￾peri ve sosyolog Bihter Türkan Ergül ise padişah kokularının tescillendi- ğini belirterek, "Yaptığı- mız arşiv araştırmasında padişah kokularının aynı zamanda tedavi yöntem￾lerinde de kullanıldığının ortaya çıkması, araştır￾maları farklı bir alana çekti'' şeklinde konuştu.