VF kat sol
VF kat sağ

'Oyun parkındaki tramboline dikkat'

'Oyun parkındaki tramboline dikkat'
Haber Tarihi : 21 Aralık 2015 09:52:04
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Mütehassıslar, son yıllarda trambolinde oynamaya bağlı yaralanma oranında ciddi artış olduğunu, trambolinde oynamanın o kadar masum bir oyun olmadığını söyledi.

Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Güzel, aileleri oyun parkındaki trambolinlere karşı uyararak "Son yıllarda trambolinde oynamaya bağlı yaralanma oranlarında ciddi artış yaşanıyor. Trambolinde oynamak o kadar masum bir oyun değil" dedi. Doç. Dr. Güzel, yaptığı açıklamada, son yıllarda oyun parklarında trambolinlerin yaygınlaştığına dikkati çekti. ABD'de 1995 yılında 15 yaş altında tramboline bağlı yaralanma sayısı 52 bin iken, 2005 yılında sayının 210 bine çıktığını bildiren Güzel, Türkiye'de de bu tür yaralanmalar nedeniyle acil servislere başvurularda her yıl artış olduğunu söyledi.

 ‘Beyin içinde kanamalara yol açabilir'

 Vakalarda ayrıca hayati tehlike yaratan nörolojik hasar ve beyin içi kanama da ortaya çıkabildiğini vurgulayan Güzel, şunları kaydetti: "0-5 yaş arasındaki çocuklarda baş, vücuda oranla oldukça büyük ve boyun kasları oldukça gevşektir. Bu nedenle baş kontrolü, hareket esnasında oldukça zordur. Oyun sırasında zıplama ile boyun kaslarının zayıf kontrolünün etkisiyle baş öne ve arkaya hızla gitmekte, sağa-sola ani dönmeler olmaktadır. Bu da boyunda bulunan omurgalarda yerinden çıkmalara, buradan geçen sinirlerde kopmalara ve damar hasarı sonrasında kafa içine kanamalara neden olabilmektedir."