Oyuncak seçimi çocukların beyin gelişimini etkiliyor!

Oyuncak seçimi çocukların beyin gelişimini etkiliyor!
Haber Tarihi : 18 Ocak 2016 13:30:10
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Oyuncaklar çocukların iletişim kurma becerilerini desteklemenin yanında kendilerini ifade edebilme yeteneklerini de tamamlamalarına yardımcı olur. Mütehassıslar, beyin gelişiminde oyuncak seçiminin önemli rol oynadığını söyledi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, oyuncakların çocuk gelişimde önemli bir noktada yer aldığını vurgulayarak, “Oyuncaklar çocukların iletişim kurma becerilerini desteklemenin yanında kendilerini ifade edebilme yeteneklerini de tamamlamalarına yardımcı olur. Çocuklar beyin gelişimi temel donanımını ilk beş yılda tamamlar. Bu süre zarfında çocukların edineceği kazanımlara dikkat edilmelidir. Çocuklar kendileri için zararlı olabilecek şeyleri isteyebilirler. Anne ve babaların bu noktada kısa ve anlaşılır ifadeler ile düzgün bir şekilde istediklerinin mümkün olamayacağını sebepleri ile anlatmaları gerekmektedir. Özellikle teknolojik araçlara ilgisi bulunan çocuklara kota koyulması gerekmektedir” dedi.

‘Çocuklarınıza TV karşısında yemek yedirmeyin'

En çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birinin TV karşısında yemek yedirmek olduğunu belirten Erol, şunları kaydetti: “2 yaş öncesi televizyon izlemek ya da karşısında yemek yedirmek önerilmemektedir. Bunun en büyük sebebi televizyonun hem beyin gelişimini hem de fiziksel faaliyetlerini engellemesidir”.

‘Çocuklarda ilk beş yılda gerçeklik algısı zayıftır'

İlk beş yılda gerçeklik algısı gelişmediği için çizgi film karakterleri gerçek sanılabilir, bu yanılgılar tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Bu sebepten 5 yaş altı çocuklar sevdikleri kahramanların gerçek olabileceklerini düşündüklerinden onlara ait kostümlerin, oyuncakların alınmaması gerekmektedir. Çizgi filmler içerilerinde farklı mesajlar veren türler barındırmaktadır. Özellikle bu tür çizgi filmlerden çocuklar olabildiğince uzak tutulmalıdır.