VF kat sol
VF kat sağ

Paris saldırısında hedef Türkiye, olağan şüpheli MOSSAD

Paris saldırısında hedef Türkiye, olağan şüpheli MOSSAD
Haber Tarihi : 15 Kasım 2015 05:42:15
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Paris'te önceki akşam eş zamanlı olarak yapılan saldırılar dünyayı sarstı. Saldırı Paris’te yapılsa da ana hedef Türkiye, G20 zirvesi, Hollande yönetimi olduğu, Charlie Hebdo saldırısında olduğu üzere MOSSAD olağan şüpheli.

130 ÖLÜ 200 YARALI

Önceki akşam saatlerinde ard arda meydana gelen 7 ayrı saldırıda 130'den fazla kişi öldü, çoğunun durumu ağır olmak üzere 200'den fazla kişi de yaralandı. Görgü şahitlerinin ''savaş alanına'' benzettiği saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Saldırının şekli ve boyutu devlet ve istihbarat örgütlerini işaret ediyor.

PARİS VE ANKARA'YA ORTAK MESAJ

Paris saldırısının G20 zirvesinin hemen öncesinde ve Cumhurbaşkanı Hollande'ın bulunduğu mekânın yanı başında yapılması açık bir mesaj niteliği taşıyor. Yahudilerin İsrail'e göçünü engelleyen, Suriye konusunda Türkiye'ye yakın duran ve Charlie Hebdo saldırısından yeterli dersi çıkarmadığı düşünülen Hollande'a yönelik ağır bir mesaj niteliği taşıyor.

G20'NİN ARİFESİNDE

İlk anda Hollande'ın G20 programının iptalini sağlayan saldırının G20 zirvesinin gündem ve kararlarını etkilemesi bekleniyor. Ankara ve Paris yönetimlerinin politikalarını esir almaya dönük olduğu açık olan saldırının tetikçilerinin kim olduğundan ziyade bir taşla çok hedef vuran devlet ve istihbaratının kim olduğu daha büyük önem arz ediyor.

DAEŞ ÜSTLENDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yaptığı açıklamada saldırının DAEŞ tarafından yapıldığını iddia etti. DAEŞ'ten geldiği iddia edilen açıklamada da DAEŞ'in Paris saldırısını üstlendiği iddia edildi. Ancak gözlemciler DAEŞ'in bu çapta bir terör saldırısını yapmasının imkânsızlığına dikkat çekiyorlar. 

SALGINGAN 8 KİŞİ

Fransız polis kaynaklarına göre saldırganların sayısının sekiz kişi olduğu dile getirildi. Ancak saldırıların toplam sayısıyla ilgili resmi açıklama yapılmadı. Saldırıyı 8 kişi yapsa da arkasında mutlaka güçlü bir istihbarat örgütünün olduğu ileri sürülüyor. Bu da öncelikli olarak MOSSAD'ı işaret ederken Suriye istihbaratının da rol almış olma ihtimali üzerinde duruluyor. ELYSEE SARAYI'NDA SAVUNMA KONSEYİ TOPLANDI

Türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal eden Cumhurbaşkanı François Hollande, dün Elysee Sarayı'nda Savunma Konseyi'ni topladı. Toplantıda Paris'in politikaları ile Suriye'ye dönük yapacağı operasyonları konuşulduğu sanılıyor.  SALDIRI MEKÂNI SON DERECE ÖNEMLİ 

Saldırıların en dikkat çekici yönü, Cumhurbaşkanı Hollande'ın da izlediği stadyumun hemen yanı başında meydana gelmesi. Bu DAEŞ gibi bir örgütün cesaret edebileceği bir durum değil. Nasıl ki 11 Eylül'ü El KAİDE yapmamışsa, her iki Paris saldırısını da DAEŞ yapmadığı gün gibi açık. 

HADİSELER NASIL GELİŞTİ

Stade de France bölgesinde ise Fransa-Almanya futbol maçı oynandığı sırada iki intihar eylemcisi, üzerindeki bombaları patlatarak can verirken, saldırıda en az 5 kişinin öldüğü belirtildi. 10. bölgedeki Bichat sokağındaki saldırıda en az 18, 11. bölgedeki Charonne sokağındaki saldırıda ise yine en az 11 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Fransa ve Alman milli takımlarının dostluk maçında karşılaştığı "Stade de France"ın etrafında ise en az iki bombanın patladığı bildirildi. Statta bulunan Cumhurbaşkanı François Hollande ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ün derhal yoğun güvenlik önlemleri altında stattan ayrıldığı ve konuyla ilgili "kriz masası" oluşturulduğu bildirildi.  Saldırılar sırasında el bombaları kullanıldığı da gelen haberler arasında.

BAKANLAR KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Fransa'da bakanlar kurulu, Paris'i sarsan terör saldırılarının ardından bugün Elysee Sarayı'nda olağanüstü toplandı. Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, ülkede olağanüstü hal ilan etmesi ve sınırlarının kapatılmasına karar vermesinin ardından yapılan toplantıda terörle mücadelede ivedilikle alınacak önlemler masaya yatırıldı. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, bakanlar kurulu Hollande'ın açıkladığı olağanüstü hal ilanını onayladı. Alınan önlemler çerçevesinde ilk etapta 1500 ilave askerin güvenliğin sağlanması için görevlendirilmesi kararlaştırıldı.

SAVCILIK: 130 ÖLÜ

Başkenti kana bulayan iki ayrı silahlı ve  üç ayrı bombalı saldırıda savcının açıklamasına göre en az 130 kişi hayatını kaybetti. Yine polisin, Bataclan konser salonunda rehineleri kurtarmak için yaptığı operasyonda üç terörist öldürüldü. Bu arada, siyasi partiler bölge seçimleri öncesi başlattıkları seçim kampanyalarına ara verdiler.

POLİS OPERASYON DÜZENLEDİ

Fransa'nın başkenti Paris saldırılarla sarsılırken, başkent bölgesinde güvenlik önlemleri en üst seviye çıkartıldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın olağanüstü hal ilan etmesinin ardından, başkentin bazı bölgelerine askeri birliklerin konuşlandırıldıkları gözleniyor. Emniyet, güvenlik önlemleri çerçevesinde başkentteki 5 metro istasyonunu kapattı. France 24 kanalı, stadın etrafındaki üç mağazanın bombalı saldırının hedefi olduğunu bildirdi.

SALDIRILAR 7 AYRI BÖLGEDE GERÇEKLEŞTİ

Yine France 24 kanalı polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, başkentte toplam 7 ayrı bölgede saldırı ve çatışmaların gerçekleştiğini duyurdu. Stade de France'ın etrafındaki üç ayrı bombalı saldırı ve diğer iki bölgedeki silahlı saldırıların akşam yerel saat ile 22 sularında başlaması, teröristlerin aynı anda, planlı ve koordineli bir şekilde hareket ettiğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte saldırıları üstlenen olmadı. Cumhurbaşkanı François Hollande, televizyona yaptığı kısa açıklamada saldırıları ‘'korkunç'' bir olay olarak niteleyip, olağanüstü hal ilan ederken, terörle mücadele için bütün imkanların seferber edileceğini ve ordunun da asayişin sağlanması için görev yapacağını duyurdu.