VF kat sol
VF kat sağ

Pkk bunu ilk kez denedi

Pkk bunu ilk kez denedi
Haber Tarihi : 11 Eylül 2015 08:38:42
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

2012'de Şemdinli ve Çukurca'yı ele geçirmeye çalışan PKK, Cizre'de ilk kez 'içeriden kurtarılmış bölge' oluşturmayı planladı.

PKK'nın "kıra dayalı şehir gerillacılığı" konsepti içinde değerlendirdiği "kurtarılmış bölgeler" hareketinin ilki, Kobani'de hayata geçirilmeye çalışıldı. Bu yeni uygulamanın Türkiye'de hayata geçirilmesi için planlanan ilk nokta ise Cizre oldu. PKK'nın Yüksekova ve Nusaybin ile beraber uygulama laboratuvarı olarak kullandığı Cizre'de sokağa çıkma yasağı ile birlikte yaşanan gelişmeler şöyle:

- Hükümetin terörle mücadele stratejisini değiştirmesinin ardından, Güneydoğu'da "riskli" olarak tanımlanan 12 ilçenin ilk sırasında yer alan Cizre'de güvenlik güçleri öncelikle kırsalla şehir arasındaki bağlantıyı kesmeyi planladı.

- 7 Haziran seçimlerinden önce Şırnak ve ilçelerinde PKK'nın gerek kırsal gerek şehir yapılanmasını deşifre eden istihbarat çalışmaları sonrasında özellikle Cizre'de faaliyet gösteren kırsal ve şehir yapılanmasında yer alanlar tek tek tespit edildi.

- Güvenlik güçleri, bir hafta önce sokağa çıkma yasağıyla birlikte operasyonlara başladı. Şırnak Emniyeti'nde görevli 500 özel harekatçının yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü değişik kentlerden topladığı bine yakın özel harekatçı polisi ilçeye sevk etti.

- 1500 özel harekatçı polisin katıldığı operasyonlara, terör ve istihbarat ekipleri de saha desteği veriyor, bölgedeki askeri birlikler de ilçeyi çevreleyip kırsalla ilçe merkezi arasında PKK'lıların geçiş güzergahını kesti.

- En önemli süreç, operasyonları engellemek için kazılan ve bombalarla tuzaklanan hendeklerin kapatılmasına ve belirlenen evlere yönelik operasyonlarla başladı. Örgüt kadrolarının kullandığı evlere yönelik arama ve yakalama çalışmaları sırasında güvenlik güçlerine ateş açılıyor. Bu kapsamda ilçede konuşlanan PKK'lı grupların güvenlik güçlerine karşı uçaksavar ve roketatar kullandığı yönünde bilgiler Ankara'ya ulaşıyor.

- Cizre ilçe merkezinde faaliyet gösteren YDG-H unsurları, kırsaldan gelen dağ kadrolarının kontrolünde. Bu kapsamda, yapılan gözaltılar sırasında YDG-H unsurlarını koordine eden ve mahalle sorumlusu olarak faaliyet yürüten dağ kadrosundan iki önemli PKK'lı yakalandı. Ayrıca, yine YDG-H'nin Manga sorumlularının da "kırsal kadrolardan" olduğu belirtiliyor.

Kaynak : Milliyet