PKK’lılar WhatsApp benzeri yazılımlarla haberleşiyor

PKK’lılar WhatsApp benzeri yazılımlarla haberleşiyor
Haber Tarihi : 31 Aralık 2015 04:39:37
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Başta Diyarbakır Sur olmak üzere doğu şehirlerinde hendekler kazarak sözde özyönetim kurmaya çalışan PKK’lı teröristlerin devletin izleyemediği WhatsApp ve benzer OTT servisleri üzerinden haberleşme sağladıkları öğrenildi.

Kemal Özer / Yeni Söz Özel

WHATSAPP'TA GRUP KURDULAR

Terör örgütü PKK ve PKK'ya bağlı çalışan tüm diğer oluşumların OTT servislerinin en meşhuru olan WhatsApp, Telegram ve Viber üzerinden haberleştikleri ortaya çıktı. Güvenlik analisti Metin Gürcan PKK'lıların WhatsApp grubu kurduklarının ve haberleşmelerini buradan yaptıklarını söyledi. Gürcan, PKK'lı teröristlerin bu haberleşme ağını kız arkadaş bulmak için bile kullandığını dile getiriyor.

1_16

DEVLET BU YAZILIMLARI İZLEYEMİYOR

Bazı batılı ülkeler milyarlarca dolar harcayıp, çeşitli haberleşme yazılımları geliştirerek ücretsiz olarak kullandırıyorlar. Bazı kişi ve devletlerin bu servislerin ne amaçla ve neden ücretsiz verildiği konusunda bir fikre bile sahip olmadığı ve önlem almadığı kaydedildi. 128 bit şifreleme kullanan bu yazılımları sadece yazılım şirketi izleyebilirken, Yazılım uçtan uca şifreleme kullanıyor ise izleme bütünüyle imkânsızlaşıyor.

3_14

İNGİLTERE İZİN VERMİYOR

WhatsApp'ın geçtiğimiz Ocak ayında İngiltere'de uçtan uca şifrelemeye geçeceğini duyurmuştu. Bu servislerin kriptolu bir biçimde tutmasının terörist grupların haberleşmesini kolaylaştıracağını belirten İngiltere Başbakanı David Cameron Verilerin İngiliz istihbaratı ile paylaşmamaları durumunda WhatsApp, iMessage gibi servisleri yasaklayacaklarını söyledi. Bu açıklamadan sonra ilgili şirketler geri adım atmıştı.

UÇTAN UCA KRİPTO NEDİR?

İnternet'e açık cep telefonlarında kullanılabilen ve OTT servisleri olarak bilinen yazılımlar terörist faaliyetlerin izlenmesini engelliyor. Bu yazılımlarla yapılan yazılı, sesli ve görüntülü yazışmalar ile koordinat paylaşımı uçtan uca şifrelendiği için yazışma yapan iki tarafın dışında hiç kimse bu verilere erişemiyor. Kullanılan ortak şifre sayesinde veriler sadece gönderen ve alan tarafından görülebiliyor. Uçtan uca kriptoda sunucu şirket bile veriyi göremeyebiliyor. 

Uçtan uca kriptoda devletin araya giremediği belirtilirken, girmeye kalktığında ise yazılımın araya gireni otomatik engellediğini, bu nedenle kırmanın ve izlemenin imkânsız olduğu belirtiliyor.

5

128 BİT ŞİFRELEME ÇÖZÜLEMİYOR

“128 bit şifreleme demek 2 üzere 128 kombinazyon demektir” diyen bilişim uzmanları 128 bit şifrelemeyi şu an ki teknoloji ile hiçbir bilgisayarın kıramayacağını dile getiriyorlar. Buna birde uçtan uca şifreleme konulduğunda izlemenin tümüyle imkânsızlaştığı belirtiliyor.

KRİPTO SAVAŞLARINDA TÜRKİYE YOK

WhatsApp'ın Facebook'a ait olduğu belirten bilişim uzmanları, Facebook'un Türkiye'de ofisi bulunduğu ve Türkiye ile terörle mücadele konusunda belirli bir noktaya kadar işbirliği yaptığını belirtiyorlar. Türkiye'de her türlü yazılımın serbest olduğunu belirten bir kamu yetkilisi, ortalıkta yüzlerce merdiven yazılım var ve devlet bunları izleyemiyor. Bu da hem teröristlerin hem de pedofili türü sapkınların işini kolaylaştırdığını kaydediyor.

KOORTİNATLAR OTT'DEN

Telegram, Viber gibi uçtan uca şifreleme kullanan çok sayıda yazılımın kullanıldığına dikkati çeken ve isminin açıklanmasını istemeyen kamu yetkilileri, Türkiye izleyemediği yazılımların kullanımını derhal engellemeli görüşünde. İzlenemeyen uçtan uca şifreleme yapan yazılımların ülke güvenliği için büyük tehlike olduğu, teröristlerin bu yazılımlar üzerinden haberleştiği, koordinat paylaşımı yaptığı, izledikleri asker ve sivillerin yerini buradan ilettiklerini, her türlü yazışmalarını gönüllü olarak yürüttüklerini dile getirdiler.

4

PKK VE DAEŞ'İN KENDİ YAZILI MI VAR MI?

PKK, DAEŞ VE FETÖ gibi örgütlerin bu tür yazılımlar geliştirebileceği, resmi olarak Türkiye'nin onayı olmadan bu tür yazılımların kurulum ve kullanımının sunucular üzerinden engellenmesi gerektiği, aksi takdirde ciddi bir istihbarat zafiyetinin doğacağı açıklandı.

31-YS-SYF01-r (1)