VF kat sol
VF kat sağ

Polis ve askere 'Vur indir' yetkisi

Polis ve askere 'Vur indir' yetkisi
Haber Tarihi : 07 Eylül 2015 10:40:41
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Erdoğan'ın 'Polisin ve askerin vurma yetkisi vardır' sözlerinin ardından Emniyet Genel Müdürü'nün de bu yönde bir genelgesi ortaya çıktı.

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, geçen temmuz ayı sonunda 81 il emniyet müdürüne iki sayfalık bir genelge gönderdi.

YETKİLERİN TAM KULLANILMADIĞI TESPİT EDİLDİ Genelgede, 4 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren iç güvenlik paketinde toplumsal olaylarda kamu düzenini bozucu eylemlere karşı alınacak güvenlik tedbirlerinin belirlendiğine dikkat çeken Lekesiz, "Son günlerde meydana gelen toplumsal olaylarda bu yetkilerin tam ve etkin bir şekilde kullanılmadığı müşahede edilmiştir" dedi.

MAHKEME KARARI OLMADAN ARAYABİLİRSİNİZ İç güvenlik paketinin polisi ilgilendiren maddelerini tek tek sıralayan Lekesiz, genelgenin devamında polisin kişilerin üstlerini ve araçlarını mahkeme kararı olmadan arayabileceğine, başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürenlerin "koruma altına alma veya uzaklaştırma" yetkilerini de anımsattı. SİLAH KULLANMA YETKİSİ Lekesiz, yeni yasal düzenlemede, "Kendisine veya başkalarına, işyerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara ve kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırmaya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanılabilmesi" yetkisinin kolluğa tanındığına işaret etti. ERDOĞAN: VURUR, İNDİRİR Cumhurbaşkanı Erdoğan'da dün katıldığı canlı yayında polis ve askerin yetkileirini hatırlatarak, ''Polisin ve askerin vurma yetkisi vardır. Silahlı bir terörist gördüğü zaman vurur indirir. Böyle bir şey olduğu zaman bu yetkiyi rahatlıkla kullanılabilir. Anında gereği yapılır.'' diye konuştu.