Rum gazetesinden itiraf: Türkiye olmadan gaz satamayız

Rum gazetesinden itiraf: Türkiye olmadan gaz satamayız
Haber Tarihi : 08 Mart 2021 11:19:42
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi basınından Doğu Akdeniz itirafı geldi. Cyprus Mail'in haberinde Rum kesiminin Türkiye ile anlaşmadan doğal gaz satmasının mümkün olmadığı yazıldı

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarına ve haklılığına dair bir itiraf da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) kendi içinden geldi. GKRY'de yayınlanan Cyprus Mail gazetesindeki bir makalede, Rum kesiminin Türkiye ile Münhasır Ekonomi Bölge konusunda anlaşmaya varmadan doğal gaz satmasının "olasılık dışı" olduğu yazıldı.

TRT'nin aktardığına göre "Anastasiadis'in enerjide konusundaki yanılgıları bize pahalıya mal oluyor" başlıklı yazıda, GKRY lideri Nikos Anastasiadis'in Doğu Akdeniz'de uyguladığı politikalar eleştirildi.

'KORKUNÇ BİÇİMDE YANLIŞ'

2017'de gerçekleştirilen ve sonuca bağlanmayan Crans-Montana görüşmelerinden sonra Anastasiadis'in seçimlere odaklandığı ve enerji planlarına müdahil olmaması için Türkiye'ye karşı diğer komşu ülkelerle ittifak yaptığı belirtildi.

Rum liderin, GKRY'nin Doğu Akdeniz'de enerji alanında Türkiye'yi "dışlayarak" yaptığı planın "korkunç biçimde yanlış" olduğu ve nihayetinde, Türkiye'nin, bölgede hem keşif çalışmalarını yürüttüğü hem de Anastasiadis'in çok güvendiği üçlü ittifakı anlamsız kıldığı vurgulandı.

Yunanistan, İsrail ve Mısır'ın yaptıkları enerji planında Kıbrıs Rum kesimini dışladıkları belirtilen makalede, GKRY'nin Türkiye ile anlaşmaya varmadan doğal gaz satmasının mümkün olmadığı ifade edildi.

ANKARA - KAHİRE YAKINLAŞMASINA ATIF YAPILDI

CYPRUS Mail gazetesindeki makalede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Türkiye'nin, deniz yetki alanlarına ilişkin Mısır ile anlaşma imzalayabileceğine ilişkin açıklamasına da atıf yapıldı.

Yazıda, böyle bir anlaşmanın gerçekleşmesi halinde bunun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne nasıl yansıyacağı da sorgulandı.