Rus zulmüne uğrayan Türkler Rize'de

Rus zulmüne uğrayan Türkler Rize'de
Haber Tarihi : 17 Aralık 2015 09:30:37
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Bazıları Türkiye’ye bazıları da farklı şehirlere sürülmüştü, Ahıska Türkleri’nin. Rusya’nın zulmüne maruz kalan bir milletin hüzünlü hikayesi. Yıllarca sevdiklerinden ayrı kalan bir ailenin gözyaşları Rize’de son buldu.

Rus hükümeti tarafından zorla sürgüne gönderilen Ahıska Türkleri'nden olan bir aile yıllar sonra Rize'de buluştu. Nuri Koyuncu'nun (70) evinde, kardeşleri Sibirya'da yaşayan Rasim (85), İzmit'te ikamet eden Kemal (70) ve Ankara'da yaşayan Ziya Koyuncu (61) ile Kırgızistan'da yaşayan Naime Koçoğlu (73) bir araya geldi.

Uğradıkları haksızlığı duygu dolu sözler ile dile getiren Rasim Koyuncu, 1949 yılında Ahıska'dan Sibirya'ya sürüldüklerini belirtti. Koyuncu, "Bizi bir trene bindirdiler. Daha sonra Sibirya'ya sürüldük. Vagon vagon bizi güzergahtaki köylere dağıttılar. Bizi çeşitli yerlerde çalıştırdılar" dedi.

‘Öleceksem de Türkiye'de öleyim'

Koyuncu, ailesinin 10 yıl sonra yeniden parçalanarak bu kez Kazakistan'a sürüldüğünü vurgulayarak şunları söyledi: "Ben orada Rus vatandaşı eşimle evlendiğim için kaldım. İlk eşimden olan 2 aylık kızımı anne ve babamın nüfusuna yazdırıp ailemle gitmesini sağladım. Kızımı ilk kez 45 yıl sonra 1990'lı yıllarda Türkiye'ye gelmeyi başardığımda gördüm.

Yaşım ilerlediği için son kez de olsa kardeşlerimi dünya gözüyle görmek istedim ve yeniden Türkiye'ye gelmeye karar verdim. Sibirya'daki yakınlarım Türkiye ile Rusya arasında uçak krizi yaşandığı için buraya gelmemi istemedi ancak ben ne olursa olsun 'Öleceksem de burada ölürüm' diyerek geldim. Kardeşlerimle bir arada olduğum için çok mutluyum."

‘Uzun yıllar sonra buluştuk'

Ziya Koyuncu ise Sibirya'da doğduğunu kaydederek, "Sibirya'da 10 yıl kaldıktan sonra Kazakistan'a sürüldük. Daha sonra Kazakistan'dan Türkiye'ye geldik. Uzun yıllar sonra bir araya geldik. Duygulu anlar yaşadık. Türkiye'deki kardeşler birbirine çok bağlıyız. Şu an 5 kardeş bir araya geldik. Bir ablamız da Batum'da. Birkaç gün sonra da onu görmeye gideceğiz. Hep beraber bir arada olacağız. Bundan daha güzel bir mutluluk yok" diye konuştu.