Ruslar, Turkcell'i kontrol altına almak istiyor

Ruslar, Turkcell'i kontrol altına almak istiyor
Haber Tarihi : 11 Eylül 2015 05:20:02
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’nin dolaylı kontrolünün Alfa Telecom Turkey Limited tarafından Çukurova Grubu’ndan devralınması işlemi ile ilgili Rekabet Kurulu'na başvuruldu.

 Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş 'den Onay çıkarsa Turkcell Rus şirket Alfa Telecom'un yönetimine geçecek.

Rus Alfa Telecom'un, Turkcell'in dolaylı kontrolünü Çukurova Grubu'ndan devralmak için Rekabet Kurulu'na "Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'nin (TKC) dolaylı kontrolünün Alfa Telecom Turkey Limited (“ATTL”) tarafından Çukurova Grubu'ndan devralınması işlemi." başlıklı bir başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Başvuru, Çukurova Holding ile Alfa Grubunun ortak olduğu Çukurova Telecom Holdings üzerinden Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. üzerinde kontrolü almak için yapılmış durumda.

Turkcell İletişim firmasının % 51 ortağı durumunda olan Çukurova Telecoms Holding, doğal olarak  yönetim yetkisini de elinde bulunduruyor.

Alfa eğer % 49'una sahip olduğu Çukurova Telecoms Holding şirketindeki yönetimi ele geçirirse, bunun anlamı Turkcell'in yönetimini de ele geçiriyor olmasıdır. Rekabet Kurumu'na yapılan başvuru da "dolaylı kontrolü" şeklinde bir ifade olması da bu düşünceyi kuvvetlendiriyor.

Turkcell İletişim'in dolaylı ortağı olan Rus Alfa, 17 Mart 2015'de Turkcell İletişim'in yaklaşık % 27'sini yöneten Çukurova Telecom Holdings'teki % 51'lik Çukurova Holding payları ki Turkcell İletişimin % 13,76'sı anlamına geliyor. Çukurova Holding de İngiltere'de Rus Alfa'nın hisselerini tahkim yoluyla satın almak için mahkeme açmıştı.

Çukurova Holding, Rus Alfa ile 2007'den bu yana gelen ve çeşitli mahkemelerde süregiden "kredi" anlaşmazlığını, geçen yıl Ziraat Bankası'ndan kullandığı 1,6 milyar TL'lik kredi ile ödeyerek çözmüştü. Buna karşın Ziraat Bankası Turkcell hisselerini teminat olarak almıştı. Dolayısıyla işin içinde artık Ziraat Bankası da var.