Rusya askerlerini Suriye'ye eğitim amaçlı gönderiyor

Rusya askerlerini Suriye'ye eğitim amaçlı gönderiyor
Haber Tarihi : 10 Eylül 2015 05:26:33
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, gönderilen askeri ekipmanların kullanımına yönelik eğitimin sağlanması amacıyla Suriye'de Rus askeri uzmanların bulunduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, gönderilen askeri ekipmanların kullanımına yönelik eğitimin sağlanması amacıyla Suriye'de Rus askeri uzmanların bulunduğunu söyledi. Zaharova, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gönderilen askeri ekipmanların eğitimini sağlamak için Suriye'de Rus askeri uzmanların bulunduğunu teyit ve tekrar edebilirim" dedi.  Zaharova, Suriye ile askeri işbirliklerini hiçbir zaman gizlemediklerini belirterek, "Suriye'ye uzun zamandır silah ve askeri teçhizat sevkiyatında bulunuyoruz. Bunu mevcut sözleşmeler kapsamında uluslararası hukuka uygun şekilde yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Kremlin Ortadoğu Özel temsilcisi ve  Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da Suriye ile askeri anlaşmaları gereği farklı çeşitlerde askeri teçhizat gönderdiklerini ifade ederek, "Suriye ordusunun bu teknolojinin nasıl kullanılacağı konusunda yardıma ihtiyacı var. Bu nedenle sevkiyatlar kapsamında eğitim amaçlı askeri uzman personel de gönderiliyor" değerlendirmesinde bulundu. Bogdanov, Suriye ile askeri-teknik işbirliğinin Rusya Anayasası ve uluslararası hukuka uygun gerçekleştiğini sözlerine ekledi. 

Bulgaristan, Rus uçaklarına geçiş izni vermiyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ülkesinin Suriye'ye insani yardım göndermeye alternatif yollardan devam edeceğini söyledi. Rus basınına konuşan Ryabkov, Bulgaristan'ın Suriye'ye yardım götürecek Rus uçakları için hava sahasından geçiş izni vermemesine ilişkin, "Suriye'ye insani yardım göndermeye devam edeceğiz. Alternatif yollar bulundu" ifadelerine yer verdi. Ryabkov, Rus uçaklarının hangi hava koridorunu kullanacağı konusunda ise bir açıklamada bulunmadı. Ryabkov, "Bazı ülkelerin Washington ve Brüksel'in baskısıyla insani yardım amacı taşıyan uçaklara hava koridorunu açmak gibi bir uluslararası borçtan kaçınmasını üzüntüyle karşılıyorum" diye konuştu.