Rusya 'tr'ye saldırıyor

Rusya 'tr'ye saldırıyor
Haber Tarihi : 23 Aralık 2015 11:38:18
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Türkiye son günlerde Rusya tarafından yapıldığı iddia edilen siber saldırıyla mücadele ediyor. STM Genel Müdürü Yılmaz, internet hizmet sunucularına yönelik son dönemdeki siber saldırıların organize ve hedef odaklı olduğunu söyledi.

Yeni Söz| Analiz

Saldırıların arkasında Rusya var

Savunma Sanayii Müsteşarlığı iştiraklerinden Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin (STM) Genel Müdürü Davut Yılmaz, son dönemde Türkiye'ye yönelik siber saldırıları değerlendirdi.

Yılmaz, "Rusya'nın, sorun yaşadığı her ülkede siber gücün tüm bileşenlerini aktif olarak kullandığını görüyoruz. Dolayısıyla, Türkiye'deki saldırıların arkasında Rusya'nın olma ihtimalinin düşük olmadığını söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Saldırının organize ve hedef odaklı olduğunu ifade eden Yılmaz, saldırı için seçilen hedeflerin, rastgele ya da sıradan bilgisayarlara değil, Türkiye'nin ".tr" uzantılı alan adları için hizmet veren sunucularına yöneldiğini ve buralarda yaklaşık 400 bin alan adının yönetildiğini söyledi.

Saldırıyı üstlenen  Anonymous; Türkiye IŞİD'i desteklediği için
 
Türkiye'de 14 Aralık'tan bu yana Türkiye'de binlerce siteyi hedef alan ve düne kadar yoğun olan siber saldırıların sorumluluğunu Anonymous üstlendi.
 
Anonymous saldırılara gerekçe olarak Rusya ve Putin'in Türkiye'yi hedef alan IŞİD petrolü suçlamalarını gösterdi. Anonymous 40 bine yakın siteye saldırı düzenlendiğini açıkladı.
 
Anonymous "IŞİD'i desteklemekten vazgeçmezseniz internetinize ve bankalarınıza saldırmaya devam edeceğiz ve hükümet sitelerinizi çökerteceğiz. Havalaanlarınızı, askeri kurumlarınızı ve özel kurumlarla devlet organlarınızı hedef alacağız. Banka altyapınızı yok edeceğiz" tehdidi savurdu.
 
"Kimse bu ülkeye iftira atamaz”
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim petrol aldığımızı iddia edenler bu iddialarını ispatla mükelleftir, aksi takdirde bu ülkeye kimse iftira atamaz. Ben onları müfteri olmakla sıfatlandırırım. DAEŞ çıkardığı petrolü Esed'e satıyor Esed'e. Para kaynağı da belli. Biz bu noktaya gelmek istemezdik. Nasıl oluyor da bunun yanında yer alıyorsunuz ya" demişti. 
 
Moskova'nın yaptığı açıklamalar dünya kamuoyunda inandırıcı bulunmamıştı.  

Hedef ODTÜ'deki ‘com.tr' uzantılı DNS server sistemi

Rus bilgisayar korsanları bir kaç gündür Türkiye'deki binlerce internet sitesine siber saldırı gerçekleştiriyor.

Hafta sonundan bu yana hackerlar, Rusya kökenli bir siber saldırı ile ODTÜ'deki ‘com.tr' uzantılı DNS server sistemini hedef alıyor.

Neden ODTÜ?

Türkiye'deki ".tr" uzantılı alan adları ODTÜ Bilgisayar Merkezi tarafından yönetiliyor. Network ve alan adı sunucularının (name servers), büyük ve dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen bir dDOS saldırısına uğradığı ve saldırı nedeniyle satüre olduğu ve cevap veremez hale geldiği anlaşılıyor. Türkiye'deki com.tr uzantılı alan adlarında iki gündür aralıklarla yaşanan aksaklıkların ve erişim güçlüğünün de bu saldırılardan kaynaklandığı öğrenildi.  Saldırı nedeniyle, zaman zaman ".tr" uzantılı alan adlarını taşıyan web sitelerine ve e-maillere ulaşımda zorluklar çekiliyor.

Türkiye'nin eğitimli bilişim personeli sayesinde saldırıları bertaraf ettiği ve durumun şu an için kontrol altında olduğu ancak saldırı ve tehditlerin sürdğü de bildirildi.

RUSYA - İRAN HATTI TÜRKİYE'YE SALDIRIYOR