Sağlık Bakanlığı bu sorunu çöz artık!

Sağlık Bakanlığı bu sorunu çöz artık!
Haber Tarihi : 01 Kasım 2017 02:31:20
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

2011’de Sağlık Hizmetleri Temel Kanunun yapılan değişiklikle Türkiye’de geleneksel, tıbbi ürün ve hizmetlerin önü açılmış ve hazırlanan yönetmeliklerde geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının tıp ve sağlık eğitimi almış kimselerce uygulanması resmi hale getirilmişti. Modern tıp uygulamalarından beklediği şifaya erişemeyen, ya da modern tıp uygulamalarının tercih etmeyen kimselerin yöneldiği geleneksel kadim tıp uygulamalarının hâlâ sahip olması toplumu ve sağlık çalışanlarını çileden çıkardı.

Sercan Barlık | Yeni Söz

 

ÖNÜNE GELEN UYGULAMA YAPIYOR

Modern tıp eğitimi almış kimselerin peşin hükümlülüğü, körlük ve cehaleti yüzünden bir ölçüde ehil olmayan kimselerce yapılan hacamat, sülük ve bitki kökenli ilaç uygulamaları öksüz kalmayı sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı'nın uygulama yapanları gerektiği gibi denetlemesi ise facialara yol açtığını dile getiren doktorlar, bu yüzden işini düzgün yapan geleneksel tıp uygulayıcılarının ve uygulamaların zan altında kaldığını dile getiriyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI DENETİMİ ARTIRMALI

Tüm dünyada kadim zamanlardan bu yana uygulanan hacamat, sülük, ozon terapi, fitoterapi şeklinde 16 başlıkta tıp mezunları yahut doktor gözetiminde sağlık eğitimi almış kimselerce yapılması gereken uygulamalar, Sağlık Bakanlığı'nın yeterli ve gerekli denetimleri yapamaması nedeniyle eğitimsiz kimseler ve tıbbi müdahalelere uygun olmayan ortamlarda yapılarak insanların hem sağlığı tehdit ediliyor, hem de uygulamaların ehil olmayan kimselerce yapılması nedeniyle kötülenmesine yol açıyor. Sağlık Bakanlığı'nın liyakatsız, yetkisiz kişilerin elinde ve kötü ortamlarda yapılmasının engellenmesinin şart olduğunu dile getiren doktorlar, bu alanın da tıp fakültelerinde ders olarak da okutulması gerektiğini altını çiziyor.

MAĞDUR SAYILARI ARTIYOR

Hem eğitimsiz, hem liyakatsiz, hem de tamahkâr olduğun için bir anda bir kişiden çok sayıda kupa vurup, 2 litre kan almak gibi faciaların yaşanması toplum sağlığının tehdit altında olduğunu gösteriyor. Artan mağduriyetlerin pahalıya mâl olmadan giderilmesini isteyenler kervanı hızla büyürken, Sağlık Bakanlığı'nın ön yargıdan uzak bir şekilde geleneksel tıp uygulamalarını geliştirici, ehil kimseler elinde doğru mekânlarda yapılması için daha fazla gayret göstermesi isteniyor.