​Sağlıklı Diyet Programları Nelerdir?

​Sağlıklı Diyet Programları Nelerdir?
Haber Tarihi : 07 Ağustos 2021 11:37:03
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Hayalinizdeki kiloya ulaşmak için birden fazla diyet programı uygulayıp başarısız olduysanız belki de doğru diyet programını seçme zamanınız gelmiştir. Rastgele bulduğunuz kulaktan dolma diyet listeleri ile kilo vermeye çalışmak sağlığınızı kaybetmenizle sonuçlanabilir. Yanlış diyet listeleri uygulamak fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra psikolojik açıdan da hasar almanıza sebep olur. Aynı zamanda kilo vermek isterken daha fazla kilo alabilirsiniz. Bu nedenle bir diyet programı tercih ederken iyi bir araştırma yapmanız son derece önemlidir. Sağlıklı diyet programı sizi aç bırakmadan ve motivasyonunuzu kaybetmenize neden olmadan kilo verdirir. Peki hangi sağlıklı diyet programlarını tercih etmek gerekir? İşte sizin için derlediğimiz en popüler sağlıklı diyet programları.

İşte sağlıklı diyet programları

Paleo diyeti

Sağlıklı beslenmenin, organik yiyecekler tüketmekten geçtiğini vurgulayan bir beslenme modelidir. Paleo diyeti, tarih öncesinde yaşayan insanların nasıl beslendiği ile ilgilenir. Bu insanlar, işlenmiş, pişirilmiş, katkı maddeli yiyecekler tüketmezdi. Bunlar yersine işlenmemiş, çiğ ve doğada bulunan besinleri tüketerek yaşardı. İşte paleoitik dönemde yaşayan insanların bu beslenme alışkanlıklarını temel olarak oluşturulmuş bir beslenme programıdır. Sağlıklı bir şekilde beslenmek için işlenmiş, hazır, katkı maddeli tüm besinleri hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Bunun yerine doğada bulunan sebzeler, meyveler, bakliyatlar, tohumlar tercih edebilirsiniz. Paleo diyetinde işlenmiş et ürünlerine de yer yoktur. Tavuk, sığır, balık gibi etleri sebze ve bakliyatlarla birlikte tüketmek çok daha sağlıklıdır. Paleo diyeti sağlıklı beslenmenin yanı sıra fazla kilolardan kurtulmak için de tercih edilebilir. Özellikle fazla kiloların sebep olduğu obezite, diyabet gibi hastalıkları önlemek amacıyla da uygulanabilir.

Akdeniz Diyeti

Akdeniz diyeti ise bu bölgede yaşayan insanların beslenme tarzlarını temel alan bir diyet programıdır. Son zamanlarda adından sıkça söz edilen Akdeniz diyeti, hem fit olmak hem de sağlıklı olmak için tercih edilebilir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme sunan bu diyet programının içeriğinde baklagiller, tohumlar, sebzeler, meyveler, tahıllar, kuru yemişler ve deniz ürünleri yer almaktadır.

Akdeniz diyetinde kırmızı et tüketimini sınırlandırmak gerekir. Kırmızı et yerine balık ve deniz ürünleri tüketmenin çok daha sağlıklı olduğu düşüncesini temel alır. Akdeniz diyetinde salatalar, sebze yemekleri ve deniz ürünleri bolca tüketilir. Akdeniz diyetini sağlıklı olmak için uygulayabilirsiniz. Bu diyet aynı zamanda sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için de son derece idealdir.

Alkali diyet

Sağlıklı diyet programları arasında yerini alan alkali diyet de temelde sağlıklı beslenmeye dayalıdır. Sağlıklı kilo vermenin sırrı dengeli ve yeterli beslenmeden geçer. Bu nedenle alkali beslenme de tam olarak bunu amaçlar. Asidik yiyecekleri azaltarak alkali besinler tüketmeye dayalı bir diyet programıdır. Vücudun pH dengesini sağlamak amacıyla alkali besinlere ağırlık verilir. Uzmanların da söylediği gibi vücudun pH derecesi 8-14 arasında olursa sağlıklı bir vücut sisteminden söz edilebilir. Vücudun alkali bir seviyede kalması ise metabolizmanın doğru şekilde çalışması, kan basıncının dengelenmesi, kalp ve damar hastalıkları riskinin azalması ve en önemlisi de kolay kilo verilmesini sağlar. Bu nedenle vücudun pH derecesini alkali seviyede tutmak için işlenmiş besinler yerine sebze ve meyve gibi daha doğal besinler tüketmekte fayda vardır.

Aristo Diyeti

Sağlıklı diyet programları arasında en önemlilerinden biri de Aristo Diyeti’dir. Aristo diyeti, ünlü filozof Aristoteles’in vegan yaşam tarzını benimsemesinden esinlenerek oluşturulmuştur. Tam olarak vegan olmasa da bitkisel bazlı beslenmeyi temel alan bir beslenme programıdır. Aristo diyeti, sağlıklı bir şekilde kilo vermenin yolunun bitkisel bazlı beslenmeden geçtiğini savunur. Dr. Gönül Ateşsaçan’ın öncülüğünde hazırlanan bu beslenme programı dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenmeyi amaç edinir.

 Aristo diyeti yaparken mümkün olduğunca glüten içeren ve hayvansal gıdaları tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Bu şekilde daha çok sebze, meyve, baklagiller, kuru yemişler ve tohumlar tüketileceği için sağlıklı bir beslenme tarzı benimsenir. Aristo diyetinde yalnızca et ürünleri değil süt ve süt ürünlerinin de tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Ayrıca abur cubur, işlenmiş gıdalar, katkı maddesi içeren hazır besinler de bu diyet programında tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır.

Dr. Gönül Ateşsaçan’ın kaleme aldığı “Aristo Diyeti ile Yeni Yaşam” adlı kitabında da bahsettiği gibi Aristo diyeti ile 1 ayda mevcut kilonuzun %10’unu verebilirsiniz. Böylece ideal kilonuza aç kalmadan, sağlıklı bir şekilde ulaşabilirsiniz.  

Kaynak: Diyetio