'Sanal şantaj'ın hedefinde çocuklar var

'Sanal şantaj'ın hedefinde çocuklar var
Haber Tarihi : 09 Nisan 2016 10:25:55
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Sosyal medya üzerinden ulaşılan çocukların ve gençlerin, çeşitli vaatlerle elde edilen uygunsuz görüntülerinin, 'sosyal şantaj' aracı olarak kullanıldığı belirtildi.

Çocukların ve gençlerin sosyal medya üzerinden çeşitli vaatlerle elde edilen uygunsuz görüntülerinin, "sosyal şantaj" için kullanıldığı belirtildi.

Konya Bilişim Derneği (KOBİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öztürk,  yaptığı açıklamada, bazı kişilerin sosyal medya masajları vasıtasıyla ulaştıkları çocukların zaaflarını kötü niyetle kullanabildiğini söyledi.

İnternet platformu üzerinden yapılan girişimlerin "sanal şantaj" haline dönüşebildiğini vurgulayan Öztürk, "Çocuklar sanal şantaj yapacak şahıslar için kolay hedef. İçinde bulundukları psikolojik yapı bu kişiler tarafından iyi analiz edilip kötüye kullanılıyor. 'Seni ünlü yapabilirim', 'ödül kazandınız' gibi vaatlerle kişinin aleyhine kullanılabilecek fotoğraf, video veya özel bilgiler elde ediliyor." diye konuştu.

Uygunsuz arkadaşlıklar edinme ve bilgi paylaşımlarının, çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğine dikkati çeken Öztürk, "Bu konuda ebeveynler dikkatli olmalı. Çocuğun yaptığı paylaşımlar izlenmeli. Paylaşımları görebilmek için sosyal medyada çocuklarıyla arkadaş olmalı. Anne ve babalar bu ortamlarda çocukla iletişimini güçlendirmeli." dedi.

Yüz yüze paylaşmadığınızı sosyal medyaya koymayın

Öztürk, yüz yüze iletişimde paylaşılmayan hiçbir bilginin sosyal medya üzerinden paylaşılmaması gerektiğine işaret etti. Yapılan paylaşımların internetten silinmediğini ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

"Gençlik yıllarında yapılan bir paylaşım, kişinin daha sonra örneğin politikaya gireceği veya evlilik yapacağı zaman karşısına çıkabilir. Birçok kişi sosyal medyanın sınırsız bir özgürlük alanı olduğunu düşünüyor. 'Bu alanda istediğimi paylaşabilirim, istediğimi söyleyebilirim' diye düşünüyor. Burada yapılan paylaşımlar, gönderinizi silseniz bile internet üzerinden silinmiyor. Paylaşımınızı bir saat sonra sildiğinizde, bunlar zaten birçok kişiye ulaşmış oluyor."