VF kat sol
VF kat sağ

Sanat, zihnini ve bedenini diri tutuyor

Sanat, zihnini ve bedenini diri tutuyor
Haber Tarihi : 23 Mart 2016 11:10:35
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

20 yıl once hayatını paylaştığı eşini kaybeden 93 yaşındaki Mustafa amca, ahşaptan yaptığı el sanatlarıyla hem zihnini hem de bedenini zinde tutuyor

Bir çok insan yaşı ilerdikten sonra, hele ki emekli olduktan sonra elimi ayağımı her işten çekerim, bir köşede sakince hayatımı devam ettirme niyetindedir. Bu düşünce belirli bir yaştan sonra vücud hareketlerinin yavaşlamasına ve zihnin algı anlayışında problemler doğurur. Halbuki bir atasözü derki: Işıldayan demir pas tutmaz. Bu sözü şiar edenmiş insanların, ilerlemiş yaşına ragmen hala bedenen ve zihnen diri olduğu tecrübeyle sabittir. Bunlardan bir tanesi de Ordu'da yaşayan 93 yaşındaki Mustafa Sabri Gözükan amcadır. Neredeyse bir asrı devirmiş ömrüne ragmen, el sanatlarıyla uğraşan Mustafa amca, evinin bir köşesi atölye, diğer bir köşesinide müzeye çevirdi.

Keser ve çekiç kullanıyor

Ordu'nun Altınordu ilçesinde yaşayan Mustafa Sabri Gözükan, 20 yıl önce eşini kaybedince zor günler geçirdi. Bir arkadaşının, yalnızlığını herhangi bir uğraş ile aşabileceği tavsiyesi üzerine fındık sepeti yapımına başlayan Gözükan, daha sonra fındık ağacı lifinden ve taştan yaptığı farklı el sanatı ürünlerine yöneldi.

İlerlemiş yaşına rağmen sanata tutkusunu kaybetmeyen Mustafa amca, teknolojik ürünlerden uzak durarak, keser, çekiç gibi aletlerle çalışmalarını sürdürüyor. Mustafa amca, evinin mutfağını atölye, oturma odasını da ürünlerini sergilediği alan olarak kullanıyor.

Kendisine ait fındık bahçesi bulunduğunu ve kullandığı malzemeyi bahçeden temin ettiğini belirten Gözükan, sanata yeteneğinin olduğunu, masa, saz, çeşitli sepetler, ok, baston gibi ürünler yaptığını ifade etti. Gözükün, "Gece çalışmaya başladığımda bakmışım ki sabah olmuş. Bir dalıyorum, saatler geçiyor. Zevk için çalışıyorum. Para kazanma derdim de yok" diye konuştu.