Şekerci Han ilgi bekliyor

Şekerci Han ilgi bekliyor
Haber Tarihi : 08 Aralık 2015 13:47:16
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Konukları arasında Said-i Nursi, Mehmet Aktif Ersoy ve birçok ünlü simanın bulunduğu ve bakımsızlıktan dökülen Fatih'teki 100 odalı tarihi Şekerci Han'a, mülkiyet problemi nedeniyle bakım ve onarım yapılamıyor.

Konukları arasında Said-i Nursi, Mehmet Aktif Ersoy ile Ahmet Hamdi Tanpınar'ın da bulunduğu ve bakımsızlıktan dökülen Fatih'teki 100 odalı tarihi Şekerci Han'a, mülkiyet sorunu nedeniyle bakım ve onarım yapılamıyor. Fatih Camisi'nin yakınında, İslambol Caddesi ile Malta Çarşısı Sokağı'nın kesiştiği köşede yıllara meydan okuyan Şekerci Han'ın, Fatih Sultan Mehmed döneminde (1451-1481) Fatih Külliyesi ile birlikte inşa edildiği düşünülüyor. Yapının, 15. yüzyıl kadar 17. yüzyıl sonlarının mimari özelliklerini taşıması tarihi hakkında kesin yargıya varılmasını engelliyor.

Proje hâlâ onay sürecinde

Said-i Nursi, Mehmet Akif Ersoy ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi yazar ve şairlerin kaldığı tarihi han, mülk sahipleri ile anlaşamama sorunu sebebiyle restore edilemiyor. Bir harabeyi andıran tarih hanın, daha fazla zarar görmemesi için acilen restore edilmesi gerekiyor. Fatih Belediyesi'nce projeleri Koruma Kurulu'na sunulan Şekerci Han'ın, 4 Haziran 2014'te rölövesi onaylandı, restitüsyon ve restorasyon projelerinin onay süreci devam ediyor.

Kültür varlığı olarak ayağa kaldırılmalı

İstanbul'daki birçok tarihi yapıyla ilgili araştırmalar yapan ve raporlarını Büyükşehir Belediyesi ile Fatih Belediyesi'ne sunan Sosyolog Müfit Yüksel yaptığı açıklamada, Şekerci Han'ın, Fatih Sultan Mehmed döneminde inşa edildiğinde ısrarlı. Yüksel, hanın ilk iki katının 15. yüzyılda, üçüncü katı ve daha sonraki eklemelerin ise 17. yüzyılda yapıldığını belirterek, "Bir dönem seçkin şahsiyetlere ev sahipliği yapan 100 odalı Şekerci Han, iç tarafı ile etrafındaki dükkanların farklı kişilerin mülkiyetinde olması nedeniyle bir türlü bakım ve onarıma tabi tutulamıyor. Sahipleri daha fazla para almak için ayak direyebilir ancak bu tür yapıların mutlaka kamulaştırılarak kültür varlığı olarak kazandırılması gerekiyor" diye konuştu.

Yapı kültür merkezi olmaya müsait

Sosyolog Yüksel, tarihi hanın, uzun süre ticaret amaçlı kullanıldıktan sonra 19. yüzyılın başlarında pansiyon olarak işletildiğini anlatarak, şu bilgileri verdi: "Fakat 1980'li yıllarda bakımsızlıktan harabeye yüz tuttuğundan artık bu işlevini de göremez hale gelmiştir. Odaları tamamıyla kapatılmıştır. Han, bu tarihlerden itibaren bakım ve onarım yapılmadığı için gün geçtikçe daha da harap hale gelmiştir. Tarihi yapının tel tel dökülüp, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmesi iç acıtıyor. Burasıyla uzun süredir ilgiliyim. Birçok tanınmış yazar, şair, mütefekkir burada kaldı. Onların hatırasının yaşatılması için Şekerci Han, bir kültür merkezi haline getirilebilir."