Somali’de halkın yarısı açlık tehlikesi altında

Somali’de halkın yarısı açlık tehlikesi altında
Haber Tarihi : 19 Şubat 2017 07:17:44
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Birleşmiş Milletler (BM), Somali’de aşırı kuraklık nedeniyle 6,2 milyon insanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, krizin çözümü için uluslararası toplumu acilen harekete geçmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) ile BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan ortak açıklamada, Somali'de devam eden şiddetli kuraklığın geçim kaynaklarını tükenme noktasına getirdiği bildirildi.

Açıklamada, tarımın neredeyse yok olma noktasına geldiği ve hayvanların da ölmeye başladığına dikkat çekilerek tüm dünyanın Somalililerin yaşamlarının kurtarılması için harekete geçmesi gerektiği vurgulandı.

‘450 milyon dolarlık fona ihtiyaç var'

Somali nüfusunun neredeyse yarısına tekabül eden 6,2 milyon insanın açlık tehdidi altında olduğuna işaret edilen açıklamada, ülkedeki yeni bir felâketin sâdece “büyük çaplı” ve “acil” insani yardım kampanyasıyla engellenebileceğinin altı çizildi.

Açıklamada, UNICEF ve WFP'nin ülkede temel insani ihtiyaçların karşılanması için toplam 450 milyon dolarlık fona ihtiyaç duyduğuna vurgu yapılarak, BM'nin oluşacak fondan ülke genelinde kuraklıkta etkilenen yüz binlerce insana gıda ve su tedarik edeceği kaydedildi.

‘Yemen'de kadınlar ve çocuklar vahşi saldırılara maruz kalıyor'

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Yemen'de sivillere yönelik saldırıların hiçbir koşulda haklı gösterilemeyeceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Yemen'de Abdurrabu Mansur Hadi yönetimine destek veren koalisyon güçlerinin Sana'nın Erhab ilçesine düzenlediği saldırıda sivillerin hayatını kaybettiği yönündeki iddialar üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamasında sivillere yönelik gelişigüzel saldırıların hiçbir koşulda haklı gösterilemeyeceğini vurgulayan Şeyh Ahmed, şu ifadeleri kullandı: “Siviller her gün uluslararası insan hakları tamamen hiçe sayılarak düzenlenen saldırılar ve çatışmalarda hayatlarını kaybediyor. Sivillere yönelik saldırılar, kim yaparsa yapsın, mazur görülemez. Kadınlar ve çocuklar vahşi saldırılara maruz kalıyor. Buna hemen son verilmeli.”

BM Temsilcisi Şeyh Ahmed, Yemen'deki tüm tarafları sivillerin hayatına ve uluslararası insan haklarına saygı göstermeye çağırdı.

Husilere yakın basında çarşamba günü yer alan haberlerde koalisyon güçlerinin Erhab'da düzenlediği saldırıda 6 kadının hayatını kaybettiği, 10 sivilin de yaralandığı iddia edilmişti. Koalisyon güçleri ise iddiaları araştıracaklarını açıklamıştı.