Suriye’deki Rus saldırılarının sonuçları

Suriye’deki Rus saldırılarının sonuçları
Haber Tarihi : 16 Ekim 2015 17:00:50
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Rus savaş uçaklarının Esed güçlerine yoğun hava desteği, muhalifleri savunma pozisyonuna geçmeye zorlarken, terör örgütü DAEŞ'i ise geriletemedi. Buna rağmen, muhalifler rejim karşısındaki kazanımlarını büyük ölçüde korumaya devam ediyor.

Rus hava saldırıları 30 Eylül'den bu yana İdlib, Halep, Hama ve Humus'taki muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde yoğunlaşıyor. 

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esed rejimine bağlı güçler de Rus savaş uçaklarının bombaladığı yerlere eş zamanlı saldırılar düzenliyor. 

Lazkiye'nin kuzeydoğusundaki İdlib'e hakim muhalif Fetih Ordusu, güneye doğru bu vilayet üzerine baskı yapıyordu. Temmuz ayından bu yana "rejimin kalesi" olarak adlandırılan Lazkiye'ye doğrudan saldırabilmeyi hedefleyen muhalifler ise Lazkiye-Şam arasında kalan İdlib-Hama-Humus hattına ağırlık vermiş durumdaydı. Fetih ordusu, bölgedeki ilerleyişi neticesinde, "Lazkiye'ye açılan kapı" olarak nitelenen, İdlib'in güneyi ve  Hama'nın kuzeybatısında yer alan Gab Ovası bölgesinin yaklaşık üçte birini kontrol etmeyi başarmıştı.

Hama ile Humus arasında kalan ÖSO kuvvetleri ise rejim ordusunun havadan baskısı altında olmasına rağmen, yaklaşık 3 yıldır rejimin Hama ve Humus arasındaki doğrudan bağlantısını kesmiş durumdaydı.

Esed güçleri, Rus hava saldırılarının yoğun desteği sayesinde söz konusu bölgelerdeki muhalif ilerleyişi dururken, saldırı hazırlıkları askıya alındı. Daha çok savunma konumuna geçmek zorunda kalan muhalifler, 6 büyük köyü kaybetti. 13 Ekim'de Hama kırsalındaki Atşan, İdlib kırsalındaki Sekik ve Tel Sekik beldeleriyle Gab Ovası'ndaki Sermaniyye, Foro ve Bahsa köyleri rejiminin kontrolüne geçti. 

Rus destekli ilk büyük kara saldırısı püskürtüldü  

Esed güçleri, Rus savaş uçaklarının yoğun hava desteğiyle 10 gündür Hama ve Humus'un kuzeyine kara operasyonu düzenliyor. Buna rağmen, muhalifler ellerindeki bölgeleri koruyor.

Hama'nın kuzeyinde, 9 Ekim'de Esed güçleri Rusya'nın eş zamanlı hava desteğiyle şiddetli saldırılar başlatmış ancak ÖSO, TOW füzeleriyle Muğayir ve Ma'an beldeleri çevresinde 21 rejim tankını imha ederek saldırıyı püskürtmüştü.  

Humus'un kuzeyinde ise Rus savaş uçakları, 15 Ekim'de Tir Malla, Gantu ve Telbise bölgelerini yoğun bombardımana tutarken, rejim karadan saldırı düzenlemişti. Muhalifler, Humus'ta olduğu gibi Hama'da da kontrollerindeki bölgelerden kayıp vermezken, rejime ait birkaç tank da imha edilmişti.

400 kilometrelik bombardıman hattı

Rus savaş uçakları 30 Eylül'den bu yana Lazkiye'nin kuzeyindeki Türkmendağı'ndan Hama'nın kuzeyine, Hama'nın kuzeyinden Humus'un doğusuna ve oradan Halep'e uzanan 400 kilometrelik hattı bombalıyor.

Rus saldırılarına kadar 5 ila 15 kilometrelik hatlarda savaşan muhalifler, lojistik olarak da kısıtlı araçlara sahipler. 

Muhaliflerin nöbet tuttukları hatlarda dahi düşük yoğunluklu olarak rejim güçleriyle çatışmalar sürüyor. 

Çatışma hattının oldukça geniş alana yayılmasının diğer etkisi de muhaliflerin birbirlerine ikmallerinin zorlaşması.

İkmal depoları çoğunlukla İdlib ve Halep'te olan muhalifler, Rus bombardımanı nedeniyle Hama ve Humus'ta rejim ile savaştıkları noktalara ulaşmakta zorlanıyor. 

Muhalifler, rejimle çatışmalara ek olarak Rus bombardıman hattının bazı bölgelerinde DAEŞ ile de savaşıyor. 

Aralarında ÖSO unsurlarının da bulunduğu çok sayıda muhalif örgüt, Halep'in kuzeyinde DAEŞ'E karşı etkili mücadele veriyor. 

Rusya önceliği DAEŞ değil muhalifler

Rusya'nın hava saldırılarıyla etkisiz hale getireceğini ileri sürdüğü terör örgütü DAEŞ, şu ana kadar bombardıman nedeniyle hiçbir noktadan çekilmedi.

Sahada DAEŞ ile en iyi mücadeleyi muhalifler verirken, yerel kaynaklar Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamalarının aksine ülkenin doğusundaki Rakka ve Deir ez Zor'da herhangi bir DAEŞ hedefinin vurulmadığına işaret ediyorlar. 

Diğe taraftan DAEŞ, Rus saldırıları nedeniyle muhalilflerin yer yer zayıflamasından istifade ederek, geçen hafta Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetinde, Azaz-Mare hattını tehdit edecek şekilde muhaliflerce kontrol edilen bazı noktaları ele geçirmişti. DAEŞ, kentin kuzeyindeki Tel Krah, Tel Suvsin, Kefr Tune, Kafr Karis köyleriyle Fafin beldesi, Piyade Okulu, sanayi tesislerinin bulunduğu Serbest Ticaret Bölgesi ve Secn el Ehdes çocuk hapishanesi olmak üzere 8 nokta, DAEŞ'in kontrolüne geçmişti.

DAEŞ'in karadan ilerleyişi, Rus savaş uçaklarının saldırdığı gecenin sabahına doğru gerçekleşmişti. Daha sonra örgüt, Serbest Ticaret Bölgesi ve Kefr Tune'yi çatışmasız şekilde rejim güçlerine devretmişti.