VF kat sol
VF kat sağ

Tarihi cezaevinin çehresi değişecek

Tarihi cezaevinin çehresi değişecek
Haber Tarihi : 10 Eylül 2015 05:29:36
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Sinop'un Selçuklular tarafından yaptırılan iç kale restore ediliyor.

 

Sinop'un Selçuklular tarafından alınışının anısına Sultan İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan iç kalede yer alan, 120 yıl cezaevi olarak kullanıldıktan sonra 1996 yılında boşaltılan Sinop Cezaevi'nin restore edilmesi için çalışma yürütülüyor.

Tarihi cezaevinde yapılan bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan proje mimari Berkan Yaşatürk, Avrupa Birliği ve Türkiye Kültürel Miras Projesi kapsamında 2 yıl sürmesi planlanan çalışmayla cezaevinde bazı değişikliklere gidileceğini söyledi. 

Projenin planlama sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Acartürk, ihale sürecini beklediklerini, süreç tamamlandıktan sonra restorasyon çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti. 

Cezaevinde yapılacak tüm işlemlerin kamuoyuyla paylaşılacağını anlatan Acartürk, şöyle konuştu: "Proje çerçevesinde büyük bir inşaat çalışması olacak. Bu çalışmaya altyapı da dahil edilecek. Restore edilirken bazı yeni yapılar inşa edilecek.

Örneğin sur duvarlarını gezmek için iki yeni kule yapılacak. Ayrıca buranın tarihi yapısına uygun yeni bir bina olacak. İçerisinde tuvalet, kafe, bar ve insanların zaman geçirebilecekleri alanlar bulunacak.

Mevcut hamamı da çay ocağına çevireceğiz."  Acartürk, tarihi cezaevinin aslına uygun şekilde restore edildikten sonra ülke turizmine hizmet sunmaya devam edeceğini ifade etti.  Projenin tanıtımının yapıldığı toplantıya Vali Yasemin Özata Çetinkaya, Belediye Başkanı Baki Ergül, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.