VF kat sol
VF kat sağ

‘Tekerlemeler düşünce gücünü geliştiriyor’

‘Tekerlemeler düşünce gücünü geliştiriyor’
Haber Tarihi : 23 Aralık 2015 09:21:09
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Tekerlemelerin çocuklarda hafızayı ve konuşma kabiliyetini güçlendirdiğini bildiren mütehassıslar, 'Tekerlemeler çocukta yeni öğrenme alanları oluşturarak beyni geliştirip, hafızayı güçlendirdiğini ve unutkanlığı önlediğini' söyledi.

Pedagog Doç. Dr. Tuncay Dilci, yaptığı açıklamada, teknolojik aletlerle çok fazla vakit geçiren çocuklarda aceleci ve sabırsız tavır geliştiğine dikkati çekti. Bu durumun çocuğun kitap okuma alışkanlığı ve okuduğunu anlama yeteneğini olumsuz etkilediğine işaret eden Dilci, bu çocukların hemen kitabın veya paragrafın sonuna gelmek istediğini belirtti. Dilci, çocukların okuma hızını artırmak için birtakım teknikler uygulandığına değinerek, "Bu noktada hızlı okuma teknikleri akla geliyor. Ancak hızlı okuma tekniğiyle okuma gerçekleştiren çocukta, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye doğru bir eğilim başlıyor. Yani çocuk her türlü konuda sabırsızlık gösterebiliyor" diye konuştu.

 ‘Önemli olan hızlı okumak değil'

Önceden ilkokullarda okuma hızıyla ve dakikada kaç kelime okunduğuyla ilgili yarışma yaptırıldığını anımsatan Dilci, "Bu yarışmalar sakıncalı çünkü çocuğun okuma hızıyla anlama hızı paralel olamıyor. Çocuk çok hızlı okumaya çalıştığı zaman anlamaya uğraşmıyor, kelimeleri, kavramları yutuyor ayrıca okuma yarışları çocuklarda kaygı oluşturduğu için dikkat eksikliği görülüyor. Bu nedenle önemli olan hızlı okumak değil, okuduğunu anlayabilmek" ifadelerini kullandı. Dilci, çocuk normal okusa bile öncelikle çocuğun anlama becerisine bakılması gerektiğini vurgulayarak, "Amaç hızlı okumak değil, anlama becerisini ölçmek olmalı. Okuduğunun yüzde 50'sini anlayamayan çocukta sorun var demektir" dedi. 

‘Beyni geliştirir, hafızayı güçlendirir'

 Aileler ve öğretmenler tarafından çocuğun sözcük hazinesini geliştirmeye yönelik etkinliklerin planlanması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Dilci, şunları kaydetti:

 "Bunlar içerisinde bizim kültürümüzde yer alan ve son derece etkili olan, sözcük hafızamızı ve ifade becerilerimizi güçlendiren tekerleme etkinlikleri yer almalı. Aileler tekerlemeleri araştırmalı, öğrenmeli ve gün içerisinde çocuklarıyla tekerleme etkinliği yapmalı. Böylece çocuklarının düşünce gücü, dil ve beyin koordinasyonu gelişir. Çocuğunun söz varlığını ve anlama kabiliyetini geliştirmek için tekerlemeler üzerinden gitmek önemli çünkü tekerlemeler çocukta yeni öğrenme alanları oluşturarak, beyni geliştirir, hafızayı güçlendirir ve unutkanlığı önler" diye konuştu.

Tekerleme örneği;

KEÇİLER Ayşe Hanımın keçileri,  Hop hop hopluyor,  Arpa, saman istiyor,  Arpa, saman yok,  Kilimcide çok.  Kilimci kilim dokur,  İçinde bülbül okur.  İki kardeşim olsa,  Biri ay, biri yıldız,  Biri oğlan, biri kız,  Hop çikolata çikolata,  Akşam yedim salata,  Seni gidi kerata.