Teknoloji çocuğun ruh sağlığını nasıl etkiler?

Teknoloji çocuğun ruh sağlığını nasıl etkiler?
Haber Tarihi : 13 Şubat 2016 09:50:53
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Murat Yüce, teknolojinin çocukların hayatında fazla yer aldığını, bunun da çocukları psikolojik ve sosyal açıdan belirgin bir şekilde etkilediğini söyledi.

Akıllı telefon kullanımının tüm dünyada giderek yaygınlaştığını belirten Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Murat Yüce, “Dünyada yaklaşık 1,8 milyar kişinin akıllı telefon kullandığı tahmin edilmekte olup, bu yaygınlık kaçınılmaz bir şekilde çocukları ve gençleri de etkilemektedir. Örneğin İngiltere'de 10-13 yaşındaki çocukların yüzde 56'sının akıllı telefona sahip olduğu tespit edilmiştir. Benzer durum ülkemiz için de geçerli olup tabletin ya da akıllı telefonun olmadığı ev yok gibidir. Teknolojinin çocuğun hayatına bu kadar girmesi çocuğu psikolojik ve sosyal açıdan belirgin bir şekilde etkilemektedir. Günümüzde çocuklar eskiden görmeye alışkın olduğumuz şekilde sokaklarda oynamak yerine evde akıllı telefon, tablet veya bilgisayarla zaman geçirmektedir” dedi.

‘Hayal gücünü olumsuz etkiliyor'

Doç. Dr. Murat Yüce şu bilgileri verdi: “Bu cihazların yaydıkları elektromanyetik dalgaların özellikle gelişen beyin üzerindeki zararlı etkileri tam olarak bilinmemekle birlikte gün geçtikçe daha iyi bir şekilde anlaşılmaktadır. Çocukların yaşıtlarıyla daha az oyun oynamalarına neden olur. Bu da üreticiliklerini, hayal gücünü ve motor fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Cihazların başında uzun süre hareketsiz kalmak kilo almaya ve obeziteye neden olabilir. Oynadıkları oyunlarda sıklıkla şiddet unsurlarına maruz kalırlar. Bu durum şiddete duyarsızlaşmalarına ve bunu makul görmelerine neden olabilir. Sanal ortamda tanıştıkları kötü niyetli kişiler tarafından suistimale uğrayabilirler. Anne babalar bu cihazların çocuk için zararlı etkilerinin olabileceğini unutmamalıdırlar. Çocukların akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarla geçirecekleri zamanlar mutlaka denetlenmeli ve bu cihazlar olabildiğince geç yaşlarda çocukların kullanımına sunulmalıdır.”