Ticari İHA'lara yerli rakip

Ticari İHA'lara yerli rakip
Haber Tarihi : 19 May 2016 12:18:56
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

TÜBİTAK'ın destklediği projeyle ticari İHA'lara yerli rakip geliştirilmesi hedefleniyor...

TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim Programı kapsamında desteklenen OTANTİHA Projesi'yle ticari amaçla kullanılan insansız hava araçlarına (İHA) yerli rakip geliştirilecek.

Lisans eğitimi boyunca insansız hava araçlarıyla ilgilenen girişimci Murat Sağlam, bu alanda yaptığı son çalışmayla ODTÜ Teknokent'in de desteğiyle TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim Programı'ndan yararlanmaya hak kazandı.

Teknolojik yeniliklere ayak uydurmak, ülkeye katma değer sağlayacak ürünler ortaya çıkarmak ve İHA'ların günlük kullanımında yeni bir vizyon ortaya koymak için OTANTİHA Projesi'ni geliştiren Sağlam, proje sonunda kurulacak şirketle yeni bir istihdam alanı oluşturmayı amaçlıyor.

Akıllı mobil cihazlarla kablosuz ağlar üzerinden kontrol edilebilecek şekilde geliştirilecek OTANTİHA, kullanıcısını takip ederek yüksek çözünürlüklü görüntü kaydedebilecek, modüler donanım altyapısı sayesinde yeni ihtiyaçlara uygun olarak kolayca geliştirilebilecek.

RAKİPLERİNDEN ÜSTÜNLÜKLERİ

Gelecekte sisteme eklenebilecek otonom karar alma, otonom uçuş, otomatik iniş, kullanıcı takibi, çarpışma önleme gibi yetenekler ile kullanıcının iş yükünü azaltacak sistem çözümleri sunacak OTANTİHA, sanal gerçeklik gözlükleri ile entegrasyon gibi opsiyonel özellikleriyle sivil havacılık açısından yenilikçi bir ürün olacak.

Yüksek hızlı veri ve grafik işleme, gerçek zamanlı işletim sistemleri ve yazılım bölütleme, uçuş emniyeti ve sertifikasyon gerekliliklerine uygun tasarım ve yüksek güvenilirlik, geliştirilmesi hedeflenen ürünün en önemli teknolojilerini oluşturacak.

OTANTİHA'nın ithal edilen ticari İHA'ların yerini alması hedefleniyor. Yurt içi ve yurt dışı pazarın büyüklüğü düşünüldüğünde, yüksek uçuş emniyeti standartlarını karşılayan ürünün, ülke ekonomisi için önemli bir katma değer yaratması bekleniyor.