TİKA destekli "Tecrübe Paylaşım Programı" kapsamında 12 Türk öğrenci Lübnan'a geldi

TİKA destekli "Tecrübe Paylaşım Programı" kapsamında 12 Türk öğrenci Lübnan'a geldi
Haber Tarihi : 29 Ağustos 2022 16:11:03
Son Güncelleme Tarihi : 29 Ağustos 2022 17:15:26

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) düzenlediği "2022 Tecrübe Paylaşım Programı" kapsamında Lübnan'a gelen 12 Türk öğrenci, ülkenin tarihi mekanlarını ziyaret ederek TİKA'nın projelerini yerinde gözlemleme fırsatı yakaladı.

TİKA'nin desteğiyle Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gönüllü olarak Lübnan'a gelen öğrenciler, 7 günlük ziyaret kapsamında ülkenin dört bir yanını gezdi. Öğrenciler, TİKA'nın Lübnan'da hayata geçirdiği farklı restorasyon, destek ve meslek edinme projelerini inceledi.

Program kapsamında Trablusşam kentinde bulunan öğrenciler, gözlemleri hakkında AA muhabirine konuştu.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğrencisi Sadık Tuncer, TİKA Tecrübe Paylaşım Programı'na 2022'de gönüllü olarak katıldığını söyledi.

Lübnan'ı ve kültürünü yakından tanımak için buraya geldiğini belirten Tuncer, TİKA'nın desteğiyle birçok yeri görme fırsatı yakaladıklarını aktardı.

Tuncer, "Burada bizi en çok etkileyen Lübnanlıların Türk halkı ve Türkiye'ye olan sevgisiydi. Bize misafirperverlik gösterip saygı ve sevgi ile karşıladılar. Burada TİKA'nın faaliyetlerini dolaşıp nasıl hizmetler sunduklarını yakından gördük. TİKA gerçekten burada sevilen ve bilinen bir kurum. İnsanlara çok faydası dokunuyor ve buraya gelince de bunu daha iyi görebildik." dedi.

- "Bundan sonra vizyonumu geliştireceğim"

ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümünden yeni mezun Bilal Altın da, "Lübnan farklı bir ülke ve bizim için de çok önemli olduğunu fark ettim." diye konuştu.

Altın, Lübnan'da Türkmenlerin yaşadığı bölgeler ve Filistin mülteci kamplarının yanı sıra TİKA'nın farklı noktalarda hayata geçirdiği projeleri inceleyebildiklerini söyledi.

Lübnan halkının yaşadığı sıkıntıları görünce kendi hayatını sorgulamaya başladığını aktaran Altın, "Buraya gelmeden önce konformist bir hayat anlayışım vardı. Ancak Lübnanlıların özellikle elektrik nedeniyle çektiği zorlukları görünce kendi hayatımın aslında ne kadar iyi olduğunu ve şükretmeyi öğrendim. Bundan sonra vizyonumu geliştireceğim." dedi.

- "Türkiye'nin gönül coğrafyasının sınırlarının çok daha büyük olduğunu keşfettim"

İstanbul Zaim Üniversitesi Hukuk Fakültesinden yeni mezun Doğan Biliç de Lübnan'a gelmekten çok mutlu olduğunu, TİKA'nın Lübnan'da çok ciddi projeleri hayata geçirdiğini söyledi.

Biliç, gördükleri ve hissettikleri hakkında şöyle konuştu:

"Ülkemizi temsil eden TİKA, Lübnan'da çok fazla projeye imza atmış. Osmanlı döneminden kalan eserler, kiliselerin restorasyonunun yanı sıra insanların direkt hayatına dokunan kalkınma ve meslek edinme programlarına destekler sunulmuş. Türkiye'nin sınırının sadece harita ile sınırlı olmadığını, gönül coğrafyasının sınırlarının çok daha büyük olduğunu bu program sayesinde keşfettim."

- TİKA proje ziyareti

TİKA Lübnan Koordinatörü Orhan Aydın, Türkiye'den gelen 12 genci birçok yere götürme ve sahip oldukları tecrübeleri kendileriyle paylaşma fırsatı elde ettiklerini söyledi.

Gençlerin, başta başkent Beyrut olmak üzere ülkenin kuzey ve güneyindeki birçok TİKA projesini yerinde gözlemleme fırsatı bulduğunu belirten Aydın, gezi kapsamında ziyaret edilen yerler hakkında şunları kaydetti:

"Proje gönüllüleri Trablusşam'da, TİKA'nın restorasyonlarını üstlendiği Tel Meydanı'ndaki Saat Kulesini, Mansuri Kebir Camisi'nde bulunan Sakal-ı Şerifi ve bir Osmanlı eseri olan Mina Hamidiye Camii'ni ziyaret etti. Aynı bölgede TİKA'nın restorasyonuna devam ettiği Mevlevihane'yi yakından inceleme fırsatı bulan öğrenciler, TİKA tarafından Mevlevihane'nin yanına konumlandırılan 15 Temmuz Şehitleri Hatıra Gül Bahçesi'nin sulamasını gerçekleştirdi. Lübnan'ın kuzey bölgesinde bulunan ve soydaşlarımızın yaşadığı bir Türkmen beldesi olan Kavaşra'ya giden gönüllü gençler burada öncelikle Kavaşra Belediye Başkanı'nı ziyaret edip TİKA tarafından yaptırılan Kavaşra taziye evini ziyaret etti. Daha sonrasında ise 15 Temmuz'da can veren her bir şehidimiz için bir zeytin fidanının dikildiği 15 Temmuz Şehitleri Hatıra Ormanı'nın çevre temizliğini ve bakımını gerçekleştirdiler. Hatıra Ormanı'nın temizliğinden sonra TİKA'nın katkıları ile yapımı gerçekleştirilen halı sahada Aydamonlu gençler ile dostluk maçı yaptılar. Türkiye tarafından inşa edilen prefabrik Kavaşra Lisesi'ni yakından gözlemleyen gençler, buradaki lisenin ek bina inşaatına ve sınıfların boya badana çalışmasına katkıda bulundular."