TİKA Sırbistan'da Osmanlı'yı ihya edecek

TİKA Sırbistan'da Osmanlı'yı ihya edecek
Haber Tarihi : 30 Aralık 2015 09:13:15
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Sırbistan'a resmi bir ziyarette bulunan Başbakan Davutoğlu, Sırbistan Başbaknı ile birlikte Osmanlı eserlerini ziyaret etti. TİKA'nın harabe durumdaki Osmanlı eserlerinin tümünü ihya edeceğini bildirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırp Başbakan Aleksander Vuçiç ile Belgrad'da üç önemli anlaşma imzaladı. Ram Kalesi'nin restorasyonu, Türkiye'nin Sırbistan'a çocuk felci aşısı için yapacağı bağış ve TİKA ile Belgrad arasında işbirliğini kapsayan imza töreninde Vuçiç'in sözleri dikkat çekti. Türk ekonomisini öven Vuçiç, AK Parti hükümetinin asgari ücrete yapmayı planladığı yüzde 30'luk zam için de "Davutoğlu'nu tebrik ediyorum. Biz de onu yapmak istiyoruz, ekonomimiz şu anda el vermiyor ama daha iyi olduğunda onu da yapacağız. Türkiye çok büyük bir ekonomiye sahip ve hiç kimse ona yetişemez" dedi. 

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR 

İki günlük resmi bir ziyaret için Sırbistan'a gelen Başbakan Davutoğlu mevkidaşı Sırbistan Başbakanı Vuçiç ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, "Aldığımız en önemli karar, Türkiye-Sırbistan ilişkilerini yüksek düzeyli işbirliği konseyine çevirmek. Ulaştırmadan enerjiye, ekonomiden sağlığa çok değişik alanlarda ortak hükümet toplantısı şeklinde iki başbakan eş başkanlığında toplantılar gerçekleştireceğiz. Hayatın her alanına dönük olarak ikili ilişkilerimizi tanımlayacağız" dedi. Davutoğlu, Sırbistan'da Türk yatırımlarının hızla arttığını belirterek, şöyle konuştu: "Biz buraya 130 iş adamıyla birlikte geldik.Başka ülkelerin gösterdiği kolaylıkların daha fazlasını Türk işadamlarına göstereceklerini ifade ettiler. İki ülke arasında ticaret hacmi şu anda 780 milyon dolar. Bunu yeterli görmüyoruz. En kısa sürede 1 milyar doların üzerine taşımayı planlıyoruz." 

BAŞBAKAN'DAN AÇIK ÇEK

Sırp Başbakan Aleksander Vuçiç ise Türk işadamlarına en iyi şartları sunacaklarını belirterek, "Başka bir ülke ne verirse biz daha iyi şartlar sunmaya hazır. Bizim isteğimiz Türk işadamları ve tarımcılarını da Sırbistan'a çekmek. Ticaret hacminin çok daha yüksekte olmasını istiyoruz. Her zaman rekabete de hazırız ve bunu kazanacağımızı düşünüyoruz amacımız yatırım yapacak işadamlarını buraya çekmek" diye konuştu. 

500 YILLIK KALE RESTORE EDİLECEK

Ram Kalesi'nin restorasyonu anlaşması tarihi önem taşıyor. Tuna Nehri kıyısında bulunan, İkinci Beyazıt dönemini kapsayan 1491'de yapıldığı tahmin edilen Ram Kalesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun savunma mevziisi olarak inşa edilmişti. Türkiye, TİKA vasıtasıyla kalenin restorasyonunu gerçekleştiriyor. TİKA, 2013'te kalenin ışıklandırılmasını yaptı. Ziyarette, Sırbistan'ın talebi üzerine ülkeye 160 bin doz çocuk felci aşısı bağışı yapma kararı da alındı.

'ARKANIZDA 2 BAŞBAKAN BULACAKSINIZ'

Başbakan Davutoğlu, Türkiye- Sırbistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada iki ülke yatırımcılarına destek sözü verdi. İki ülke arasında yüksek düzeyli işbirliği konseyi kurulmasının kararlaştırıldığını söyleyen Davutoğlu, "Bu şu demek, iki başbakanın eş başkanlığında 9-10 civarında bakanın katıldığı ortak hükümetler arası toplantı yapmak demek. Her sene mutlaka iki hükümetin en önemli bakanları bir araya gelip iki başbakanın başkanlığında Belgrad ya da Ankara'da toplanacak. Siz kendi aranızda anlaşın arkanızda iki başbakanı birden bulacaksınız. Hiçbir engelle karşılaşmayacaksınız. Önce dış ticaret hacmimizi 780 milyon dolardan önümüzdeki sene en az 1 milyar dolara çıkarmanızı bekliyoruz" dedi.