VF kat sol
VF kat sağ

'Tıkladığınız adrese dikkat edin'

'Tıkladığınız adrese dikkat edin'
Haber Tarihi : 19 Ekim 2015 14:15:18
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, siber suçluların internet kullanıcılarının ilgisini çekmek, sahte sitelere yönlendirmek veya virüslü dosyaları indirmelerini sağlamak için gündemdeki haberleri kullandıklarını söyledi.  

Siber suçluların, internet kullanıcılarının ilgisini çekmek için farklı yöntemler denediğini, tuzak olarak kullanılan bu sitelere tıklandığında sahte sitelere yönlendirildiğini veya virüslü dosyaların cihaza otomatik olarak indirilebildiğini anlatan Koltuksuz, şunları kaydetti:

"Bilgisayar korsanları, gündemi çok iyi takip ediyor. Gündemde hangi konu varsa ona göre başlık seçip hareket ediyorlar. Son dönemde 'seçim anketi', 'IŞİD 50 kişiyi öldürdü' gibi merak uyandıran başlıklı kısaltılmış adresleri, özellikle sosyal medya ya da e-posta yoluyla paylaşıyorlar. Bunları tıklayan kişiler, hem sahte siteyi paylaşmış oluyor hem de kendi bilgisayarlarına zararlı yazılımları indirebiliyor. Bu nedenle kullanıcıların tıkladıkları adrese dikkat etmeleri gerekiyor. 

Bilgisayar korsanları, 'cryptolocker' denilen yazılımı çok yaygın kullanıyor. 'Cryptolocker', sosyal medyada tıklanan ya da e-posta kutusuna gelen 'seçim anketi' veya 'telefon faturası' görünümünde eklenti dosyalı bir e-posta ile bulaşıyor.

Bilgisayardaki verileri şifreleyerek kullanılamaz hale getiriyor. Korsanlar, adeta şantaj yaparak şifreyi kaldırmak için fidye talep ediyor. Eğer istedikleri fidyeyi ödemezseniz tüm bilgilerinizi kaybediyorsunuz."