TL'deki olumlu hava sürüyor

TL'deki olumlu hava sürüyor
Haber Tarihi : 21 Şubat 2017 08:32:48
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘doların 3,50’nin altına düşeceğini tahmin ediyorum’ değerlendirmesinin ardından uzmanlardan da benzer yönde açıklamalar gelmeye başladı. ‘Dolar 3,60'ı kırarsa 3,55'e düşebilir’ diyen uzmanlar, Avrupa’nın seçim atmosferine girdiğine dikkat çekerek avronun da zayıflayacağı tahmininde bulunuyor.

Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, yurt içi gündemin sakin seyretmesinin Türk lirasının (TL) değer kazanımlarını desteklediğini bildirdi.

Haftanın önemli gelişmelerini değerlendiren Tufan, geçen hafta Salı ve Çarşamba günleri bankacılık komitesine sunum yapan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının yakından takip edildiğini belirtti.

Tufan, kurda teknik olarak orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin devam etmiş olsa da 3,94 rekor seviyelerinden başlayan satışların aralıksız devam ettiğini dile getirdi.

Özellikle son 1 ayda TL ile gelişen ülke para birimleri kıyaslandığında TL'nin dolar karşısında rakiplerine nazaran daha olumlu seyrettiğinin görüldüğünü ifade eden Tufan, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu süre zarfında TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 4 değer kazandı. Amerika'da bugün Başkanlık Günü olması nedeniyle küresel piyasalarda likidite düşecek olsa da kurda satışların hafta genelinde devam etmesi durumunda 3,60 ve sırasıyla 3,5885-3,5500 bandını gündeme getirebilir.

 Avrupa seçim atmosferine girdi avro zayıflıyor

 15 Mart'ta Hollanda'da genel seçim ve Eylül'de Almanya'da parlamento seçimleri var. Fransa'da ise seçim gündemi daha yoğun. Seçimi kazandığı takdirde Fransa'yı Avro Bölgesi'nden çıkaracağını vaat eden Marine Le Pen eğer ki 7 Mayıs'ta sonlanacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi'ni kazanırsa avroya olan güven iyiden iyiye azalabilir. Ayrıca, Fransa'da 18 Haziran'da genel seçimleri de takip edeceğiz. Brexit sürecini bile halen şekillendiremeyen Avrupa, İngiltere ve İtalya ardından bir darbe de Fransa'dan alırsa avro varlıkları 2017'de gücünü koruyamayacaktır."

 Avrupa'da yaklaşan seçim takvimi belirsizliği artırdı

Tufan, hafta boyunca Fed'in açıklayacağı şubat ayı toplantı tutanaklarının takip edileceğini bildirdi. Toplantı tutanaklarında faiz artışına yönelik mesajların takip edileceğine dikkati çeken Tufan, kısa vadede Fed'in faiz yükselteceği beklentisinin doların güçlenmesinde etkili olabileceği bilgisini paylaştı. Tufan, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda ABD'den PMI imalat, yeni konut satışlar verisi ön plana çıkıyor. ABD'nin yanı sıra İngiltere'den büyüme rakamları takip edilecek. Avrupa'da yaklaşan seçim takvimi belirsizliği artırdı ve altının onsu bu gelişmeler sonrasında 1.200-1.225 seviyeleri arasında dengelenmiş görünüyor.

Küresel gelişmelerin risk iştahını yükseltmeye devam etmesi durumunda altının onsu orta vadede 1.250 -1.280 dirençleri arasında denge arayışında olabilir. Gram altın cephesinde ise ons fiyatlarının yukarı gitme isteği ve kurda 3,60 seviyelerinde dengelenen fiyatlar 140-145 TL bölgesini gündemde tutmaya devam ediyor. Gram altında takip ettiğimiz direnç seviyeleri ise 147-150 TL olmaya devam ediyor."