Trump yönetimi darmadığın

Trump yönetimi darmadığın
Haber Tarihi : 30 Ağustos 2017 02:46:02
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

ABD Başkanlığı koltuğuna oturduğundan beri ülkesinde en sert eleştirilere hedef olan, FBI tarafından hakkında soruşturma açılan, koltuğu sallantıdaki Trump’ın A takımı dökülmeye devam ediyor.

ABD Başkanlığı koltuğuna oturduğundan beri ülkesinde en sert eleştirilere hedef olan, FBI tarafından hakkında soruşturma açılan, koltuğu sallantıdaki Trump'ın A takımı dökülmeye devam ediyor. Ekipteki en önemli isimlerden Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn'dan, Başstratejist Bannon'a kadar pek çok önemli ismi kaybeden, onlarca diplomatın Beyaz Saray'ı protesto ederek istifa etmesiyle sarsılan Trump, kendi bakanlarından ve danışmanlarından da darbe yemeye başladı. ABD Savunma Bakanı Mattis ayrılıkçı hareketler konusunda Trump'ı uyarırken; Dışişleri Bakanı Tillerson ise yaptığı bir açıklamada Trump'ın sözlerinin kendilerini bağlamadığını ilan etti. Trump'a bir eleştiri de Başekonomi Danışmanı Cohn'dan geldi. Öte yandan ABD'li yetkililer Teksas'ta yaşanan afete karşısında bocalarken, ekonomide ise alarm zilleri çalıyor.

ABD SAVUNMA BAKANI, TRUMP'I UYARDI

ABD'nin Kuduz Köpek lakaplı Savunma Bakanı James Mattis, Trump'a ilginç bir mesaj gönderdi. Ürdün'de ABD'li askerlere hitabeden Mattis, “Ülkemiz birbirine saygı duyana, anlayana ve bunu gösterene kadar mevzilerinizi sıkı tutun” dedi. ABD'nin ciddi bir kriz yaşadığını kabul eden Mattis'in sözleri, ülkede patlayan ırkçılık sorunu ve Trump'ın Nazi kalıntılarını ve faşistleri desteklemesiyle büyüyen kaosa yönelik olduğu yorumlandı.

DIŞİŞLERİ BAKANI DA KENDİ BAŞKANINA ÇAKTI

Hafta sonu bir TV programına katılan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un, ABD Başkanı Trump'ın Nazileri ve ırkçıları desteklediği açıklamalarının sadece kendisini bağladığı yönündeki sözleri şaşkınlıkla karşılandı. Dışişleri Bakanlığı için, “Amerikan değerlerini ifade ediyoruz. Biz Amerikan halkının özgürlüğe olan bağlılığını ve dünyadaki insanlara eşit davranmasını temsil ediyoruz. Bizim mesajımız hiç değişmedi” diyen Tillerson, konu Trump'a gelince “Başkan kendi adına konuşuyor” değerlendirmesini yaptı. Tillerson, sunucunun “Kendinizi Başkan'dan ayırıyor musunuz” şeklindeki sorusuna ise, “Bizim değerlerimiz hakkında yorumumu yaptım” cevabı ile daha da şaşırttı.

BİR DARBE DE BAŞEKONOMİ DANIŞMANINDAN

İstifa etmeye zorlanan ancak henüz koltuğunu bırakmayan Trump'ın Başekonomi Danışmanı Gary Cohn, “Trump'ın Virginia'da yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili açıklamalarından rahatsızlık duydum. Eşitliği savunanlar, Nazi yanlılarıyla ve KKK ile eşit tutulamaz” dedi. Cohn ABD yönetiminin nefret gruplarını net bir şekilde kınaması gerektiğini söyledi.

TRUMP EKİBİNDEN BİR AYRILIK DAHA

Ekibinde en öne çıkan isimleri birer birer kaybeden Trump'ın çevresindeki en önemli isimlerden Steve Bannon da yakın zamanda Beyaz Saray'dan ayrılmak zorunda kalmıştı. Daha bu gelişmenin dumanı tüterken Bannon'a yakınlığı ile bilinen faşist Sabestian Gorka da ekipten ayrıldı. Nazileri desteklediği bilinen Gorka, istifa ettiğini ileri sürerken, Amerikan medyasında ise kovulduğu konuşuluyor.

İSTİFA ŞOKU

Onlarca ABD'li diplomat Trump yönetimine tepki göstererek istifa ederken, birkaç gün önce de ABD'nin 2 üst düzey BM temsilcisinin istifa ettiği ortaya çıktı. Uluslararası Narkotik ve Kolluk Kuvvetleri Sorumlusu William Rivington Brownfield ile Uluslararası örgütlerin politikaları sorumlusu Tracey Ann Jacobson görevlerinden istiafa etti. Brownfield'in eşi de dört ay önce istifa etmişti.

A TAKIMI DARMADIĞIN

ABD Başkanlık koltuğuna oturur oturmaz ırkçı ve Müslüman düşmanlığı üzerine kurulu politikalarını hızlı bir şekilde uygulamaya koymaya başlayan Trump, zaman zaman yargı kararları ile zaman zaman da ekibindeki isimlerin istifa etmek zorunda kalması ile durduruldu. Trump'ın ekibinden ilk olarak İletişim Direktörü Anthony Scaramucci 10 gün içinde kopartıldı. Ardından sadece 13 gün sonra Trump için en kritik isimlerden Ulusal Güvenlik Danışmanı Michel Flynn istifa etmek zorunda kaldı. İletişim Direktörü Mike Dubke ise 86 gün dayanabildi. Basın Sözcüsü Sean Spicer 183. gün ekipten koptu. Özel Kalem Reince Priebus 189 gün, yine çok kritik bir isim olan Başstratejist Steve Bannon'un görev ömrü ise 210 gün oldu. Son olarak da Terörizmden Sorumlu Danışman Sabestian Gorka 217. gün ekipten ayrılırken, Trump'a tepki gösteren diplomatların peş peşe istifaları sürüyor.

TEKSAS'TA AFET, EKONOMİDE ALARM

Öte yandan ABD'nin Teksas eyaletini vuran Harvey Fırtınası çok büyük çapta sele neden olurken, binlerce kişinin de mahsur kalmasına yol açtı. Caddelerin nehirlere döndüğü bölgede, ölü sayısı her geçen gün artıyor. Petrol üretiminin yüzde 24'ünün durduğu ülkede, dolar endeksi ise 15 ayin en düşük seviyesinde.