VF kat sol
VF kat sağ

TÜBİTAK Uganda'ya enerji santrali kuracak

TÜBİTAK Uganda'ya enerji santrali kuracak
Haber Tarihi : 27 Kasım 2015 13:08:19
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü tarafından, Uganda'da gazlaştırma, yakma ve biyogaz gibi üç farklı teknolojiye sahip tesis kurulacağını bildirdi.

Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK MAM ile Uganda Ulusal Bilim ve Teknoloji Kurumu (UNSCT) arasında işbirliği alanlarının belirlenmesi amacıyla bu yıl karşılıklı görüşmelere başlandığını söyledi. 

Görüşmelerde ilk aşamada, enerji, gıda ve biyoteknoloji konularının öncelikli alanlar olarak kabul edildiğini belirten Işık, Uganda'da elektriğe erişimin geliştirilmesi ihtiyacının aciliyeti nedeniyle enerjinin ilk aksiyon alanı olarak belirlendiğini ifade etti.

Kabuller sonucunda, projenin destek gördüğüne ve karşılıklı işbirliği mutabakatı hazırlanarak, kurumlar arasında imzalanmasına ve İslam Kalkınma Bankasına finansal destek için başvurulmasına onay verildiğinin altını çizen Işık, şöyle konuştu:

"Heyet, Uganda içinde bin 500 kilometre yolculuk ederek, potansiyel uygulama alanlarını yerinde inceledi. Elektrik dağıtım ağı, kullanıcı profili, kaynak çeşitliliği ve potansiyeli göz önüne alınarak biyogaz, gazlaştırma ve yakma teknolojileri uygulanması durumunda teknik ve ekonomik ön yapılabilirlik hakkında görüş oluşturuldu. 

Tetkikler sonrası başkent Kampala'da proje çerçevesi hazırlandı ve ilk aşamada yüksek potansiyeli olan biyokütleden elektrik üretimi çalışmaları için yol haritası belirlendi. İşbirliği mutabakatı ve proje önerisi taslakları da düzenlenerek, her iki kurumun üst yönetimlerine sunuldu. Proje kapsamında İslam Kalkınma Bankasından sağlanan krediyle, TÜBİTAK MAM teknolojisi kullanılarak Uganda'da biyokütle ile elektrik enerjisi üreten şebekeden ayrı küçük gazlaştırma sistemleri ile şebekeye bağlı gazlaştırma, yakma ve biyogaz gibi üç farklı teknolojiye sahip tesis kurularak devreye alınacak."