Turizmcilerden sağduyu çağrısı

Turizmcilerden sağduyu çağrısı
Haber Tarihi : 11 Eylül 2015 05:16:42
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Antalya ve Muğla'daki turizm ve iş dünyası temsilcileri, terör saldırılarına karşı gösterilen tepkilerde vatandaşlara itidal ve sağduyu çağrısında bulundu

Antalya ve Muğla'daki iş dünyası ve turizm sektörünün temsilcileri, Hakkari ve Iğdır'da gerçekleşen terör saldırılarını kınarken, saldırıların ardından düzenlenen protesto gösterileri sırasında çıkan olaylarla ilgili itidal ve sağduyu çağrısında bulundu.

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu (TOFYK) Başkanı Osman Ayık, son dönemde yaşanan terör saldırılarının kendilerini çok üzdüğünü belirtti.

Çatışma ve kargaşa ortamının hiçbir ülkeye yarar getirmediğine dikkati çeken Ayık, yapılan hain saldırıların nefret ve kine sebebiyet verdiğini, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklarda barış ve hoşgörünün hüküm sürmesinin en büyük istekleri olduğunu bildirdi.

Ayık, polise ve askere yapılan hain saldırıları nefretle kınadıklarını vurgulayarak, bu saldırılar sonucunda Türkiye'yi çatışma ortamına sokmak isteyen güçlerin emellerine ulaşamayacağını söyledi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, terörü lanetlediklerini belirterek, şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Teröre tepki gösterirken Antalya'da çıkarılmak istenen provokasyon ortamına kesinlikle meydan verilmemesi gerektiğine işaret eden Hacısüleyman, şöyle konuştu: "Antalya turizmin başkenti olduğu gibi, dünyadan ağırladığı, yüzlerce ülkeden misafirle aynı zamanda barışın başkenti olarak da kendine yer bulmaktadır. Antalya'nın hiçbir şekilde barış ve kardeşlik ortamından uzaklaşmamasını, tüm vatandaşlarımızın bu konuda en yüksek hassasiyet göstermesini, partilerimizin il başkanlarının bu yönde çağrıda bulunmalarını özellikle temenni ediyoruz."

"Sağduyulu ve itidalli davranmak gerekir"

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ, son günlerde yaşanan terör olayları sonunda ortaya çıkan tablonun kendilerini derinden üzdüğünü dile getirdi.

Olaya sadece turizm açısından bakmadıklarını, insani ve ahlaki açıdan da değerlendirdiklerine dikkati çeken Kızıldağ, "Bu durumdan kimin çıkarı olabilir? Sağduyulu ve itidalli davranmak gerekir. Şuurlu düşünmek ve davranmak zorundayız" ifadesini kullandı. Kızıldağ, turizmin barış ve güven ortamında olacağını vurgulayarak, "Bundan ziyade ülkemizin birliği ve beraberliği önemli. Bir an önce bütün bu yaşanılanlardan sıyrılarak normale dönmemiz gerekir. Herkesin çok akıllı davranması gerekiyor. 'Eleştireyim, tepki göstereyim' derken ne yaptığımıza bakmak lazım. Neyin getirip neyin gittiğini iyi düşünmemiz gerekir" dedi.

"Ülkede önce huzur olmalı"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ekonomi, istikrar ve benzeri konuları konuşurken son günlerde yaşanan terör olayları nedeniyle gündemin bir anda değiştiğini bildirdi. "Ülkede önce huzur olmalı" diyen Çetin, "Terörden kim besleniyorsa bilmeliler ki bunun hesabı sorulacaktır. Bundan medet umanların amaçları boşa çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

Provokasyonlara karşı da dikkatli olunması gerektiğine değinen Çetin şöyle devam etti: "Yaşananlara karşı sağduyu gerekiyor. Farklı bir terör yaratarak çözüm bulmak mümkün değil. Sokağa dökülerek, yakıp yıkarak teröre tepki verilmez. Devlet gerekli tedbirleri alıyor ve alacaktır. Tepki adı altında yaşananlar hoş değil. Toplum sosyal medya üzerinde çeşitli mecralara sürüklenmek isteniyor. Buradan başka oyunlar sergilenmek isteniyor. Bizler de üyelerimize çağrı yaparak binlerce, onbinlerce kişiyi bir yerlere toplayabiliriz. Mesele bu şekilde çözülmez. Zaman sokağa dökülecek zaman değil, sağduyu zamanı. İnsanlarımızı provokasyonlara gelmemeleri konusunda uyarıyoruz."

"Acilen barışa ihtiyacı var"

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı ve Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan günlerin yaşandığını vurguladı.Terör olaylarına karşı tepkilerin demokratik biçimde sergilenmesi gerektiğine işaret eden Çandır, "Kimsenin oyununa gelmeyelim. Taşkınlık kimseye yarar sağlamayacağı gibi vatandaşlarımız arasındaki gerilimi artırıp kutuplaşmanın derinleşmesine neden olacaktır" diye konuştu. Çandır, "Halkımıza sağduyu çağrısında bulunurken, siyasiler ve karar vericilerin de bu konuda sağduyulu ve akılcı hareket etmesini arzuluyoruz. Verilen her türlü siyasi mesaj bu ülkeyi kana da götürür, barışa da götürür. Bizim gönlümüz barıştan yanadır, Anadolu topraklarının da barışa acilen ihtiyacı vardır" değerlendirmesine bulundu.

Antalya İşadamları Derneği Başkanı Murat Terlemez, terör saldırılarının toplumda kin, nefret ve güvensizlik duyguları uyandırmayı amaçladığını söyledi.

"Turizm barış iklimini sever"

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, Türkiye'deki terör olaylarının turizm açısından da sıkıntıya yol açtığına işaret etti. Turizmciler olarak önlerini net göremediklerini belirten Özbozdağ, "Mutlaka önlemler alınması gerekiyor. Turizmciler olarak Türkiye'deki bu iç savaş söylentilerinin ve çatışmaların bir an evvel sona ermesini diliyoruz çünkü turizm, barış iklimini ve toleransı sever. Turizm için en önemli şey güven duygusudur. Güven duygusu azaldıkça, turistin o destinasyona gelme olasılığı düşer" dedi.

"Turizmcilerin tek isteği huzur"

Bodrum Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Genel Sekreteri Orhan Kavala, terör olaylarının turizmi de olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Kavala, yaşananların turizm sezonunun sonuna denk geldiğini anlatarak, "Bu, bir teselli değil. Bizim en büyük üzüntümüz ülkede her gün canlar gidiyor. Bu sezonu kaybeder diğer sezonu kazanırsınız fakat giden canları geri getiremezsiniz. Zaten kötü giden bir sezon bu olaylar nedeniyle daha da kötü bir hale geldi" ifadesini kullandı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, TÜRSAB olarak barışın önemi vurgulamak için çağrı yaptıklarını dile getirdi.

Tüm milletin sağduyu içerisinde olmaya özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Gökbel, "Bu yıl iyi gitmeyen bir sezon var. Bizim tek isteğimiz, turizmciler olarak bundan sonra kardeşliğimizi daha da pekiştirerek bölgemizde huzur ve güvenin inşa edilmesini sağlamak. Turizmcilerin tek isteği huzur" dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu (TOFYK) Başkanı Osman Ayık