Türk hekimlerinden Senegal'de bir ilk!

Haber Tarihi : 28 Kasım 2023 23:50:27
Son Güncelleme Tarihi : 28 Kasım 2023 23:51:19

Batı Afrika'daki ilk organ nakli ameliyatı Türk hekimlerce gerçekleştirildi. Türkiye'den Senegal'e giden 11 kişilik gönüllü sağlık ekibi, diyalize bağlı 3 hastaya umut oldu.

Batı Afrika'daki ilk organ nakli ameliyatı Türk hekimlerce gerçekleştirildi. Türkiye'den Senegal'e giden 11 kişilik gönüllü sağlık ekibi, diyalize bağlı 3 hastaya umut oldu.

Başkent Dakar'daki Ouakam Askeri Hastanesi'nde Türk doktorların gözleminde gerçekleştirilen operasyonlarda 3 hastaya canlı vericiden böbrek nakli yapıldı.

Nakil için Senegal'e gelen 11 kişilik ekibe, Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci liderlik etti.

Kahveci, devlet üniversiteleri, devlet ve özel hastanelerden doktor, hemşire ve organ nakli koordinatörlerinden oluşan seçkin bir heyetle Senegal'e geldiklerini söyledi.

Organ nakli konusundaki ilk adımın, Senegal'e 2017'de düzenledikleri çalışma ziyaretinde atıldığını kaydeden Kahveci, o ziyarette Senegal'de organ nakillerinin başlatılmasına olanak veren bir mutabakat zaptı imzalandığını anımsattı.

Kahveci, 2017'den bu yana Senegal'de farklı branşlardaki meslektaşlarına Türkiye'de çeşitli düzeylerde eğitimler verdiklerini ifade ederek, Senegal Sağlık Bakanlığıyla yapılan müzakerelerde, organ nakli programının bu yıl içinde başlatılmasına karar verildiğini vurguladı.

Bu kapsamda, canlı vericiden 3 hastaya böbrek nakli yapıldığını anlatan Kahveci, ilk hasta ve vericinin karı koca, diğer hasta vericilerin de kardeşler olduğunu dile getirdi.

senegal 1.jpg

'Ameliyatı Senegalli doktorlar yaptı'

Akin, "Ameliyatları Senegalli doktorlar yaptı, biz sadece onların yapması için destek olduk. Bir süre daha desteğimizi sürdüreceğiz ama Senegal'de bu nakillerin yapılması önemli bir başlangıç ve bu onların başarısı. Meslektaşlarım çevre ülkelerden birçok tebrik telefonu aldıklarını söylüyor. Bu da gösteriyor ki belki biz burada küçük bir ateş yaktık ancak bu ateş Afrika'da pek çok ülkeye yayılacak." diye konuştu.

TRT Haber