Türk-Japon ilişkileri adına 'tarihi' bir film

Türk-Japon ilişkileri adına 'tarihi' bir film
Haber Tarihi : 16 Kasım 2015 13:03:15
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Türk-Japon dostluğunu anlatan 2 gerçek hikayenin yer aldığı Ertuğrul 1890 filmi, 5 Aralık'ta Japonya'da, 25 Aralık'ta ise Türkiye'de vizyona girecek.

Türk-Japon ortak yapımı Ertuğrul 1890 filmini beyaz perdeye taşıyan yönetmen Mitsutoshi Tanaka, yaptığı açıklamada, film fikrinin, bundan 10 yıl önce Ertuğrul Fırkateyni faciasının meydana geldiği Kuşimoto kasabasındaki bir arkadaşının, o dönem Osmanlı diplomatlar tarafından yazılmış bir mektubu kendisine göstermesiyle oluştuğunu söyledi.

Uzun yıllardır proje üzerinde çalıştığını ve destek aradığını belirten Tanaka, filmde 1890'da Japonya'da batan Osmanlı Fırkateyni Ertuğrul'un hikayesi ile 1985'te 215 Japon vatandaşının 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın talimatıyla İran-Irak savaşından kurtarılmasının anlatıldığını ifade etti.

"Filmin çekilmesini en çok Kuşimotolular istedi"

Tanaka, filmin projesini oluştururken birçok kez Türkiye'ye geldiğini, ayrıca Ertuğrul faciasının gerçekleştiği Kuşimoto kasabasındaki köylülerle de fikir alışverişinde bulunduğunu aktardı.

Ertuğrul Fırkateyni faciasının 120. yılı anmaları için Kuşimoto'ya gittiğini belirten Tanaka, orada yaşadığı bir anıyı şöyle anlattı:

"Anma için köylüler toplanmıştı. Yaklaşık 750 kişilik bir toplulukta 2 kişi sahneye çıktı, saygı duruşunda bulunarak ağlamaya başladı. Kendilerini 1985'te Tahran'dan Türklerin kurtardığını anlatarak, 'Eğer siz 120 yıl önce Türk askerlerini kurtarmasaydınız biz orada çoktan ölmüştük' dediler. Tokyo'dan anma için gelmişlerdi. O an bir film sahnesi gibiydi. Filmin çekilmesini en çok Kuşimotolular istedi."

Tanaka, filmin çekimine geçen yıl Japonya'da başladıklarını dile getirdi. Çalışmaları sırasında en büyük desteği Japon ve Türk halkından aldığını aktaran Tanaka, şöyle devam etti:

"Kuşimoto çekimleri esnasında Japon kadınlar Türk oyuncular için Türk yemekleri, Japon oyuncular içinse Japon yemekleri yaptı. Japonya'daki film çekimleri esnasında Kuşimoto halkı film setinde gönüllü olarak çalıştı. Sette 69 Türk askerinin kurtarılması sahnesinde 200 köylü rol aldı. Türk askerlerini kurtaran kişilerin torunları olan bu köylüler, kurtarılma sahnesinin ardından 69 askeri uğurlama sahnesinde bir yandan el sallıyorlar bir yandan da senaryoda olmamasına rağmen hepsi ağlıyordu. Adeta o anları tekrar yaşıyorlardı."

 "Kağıttan laleleri hala unutamıyorum"

Tanaka, Tahran Hava Limanı'ndan 200'ü aşkın Japon'un kurtarılması sahnesini çektikleri İstanbul'da, 50 yaşlarındaki kadınların kağıttan yaptıkları laleleri sette görevli Japon ekibine hediye etmesini hala unutamadığını söyledi.

Çekimde 650 Türk'ün rol aldığını belirten Tanaka, "Sabahın erken saatlerinde başlayan çekimlerin ardından bir kadının ağladığını fark ettim. Neden ağladığını sorduğumda ise 'Biz küçükken ilkokulda hayat bilgisi dersinde Ertuğrul Fırkateyni'nin hikayesini duyuyorduk. O yüzden ağlıyorum' dedi. Bu 2 toplumun birbirine olan sevgisinden başka bir şey değildi. Türkler ve Japonlar birbirinden habersiz ağlıyordu."

 "Bu dostluğu gelecek nesillerin de bilmesini istedim"

Tanaka, çalışmaları sırasında birçok mucizeyle karşılaştığını, zaman zaman ümitsizliğe kapılmasına rağmen yılmadığını vurgulayarak, "Bu film 2 ülke arasındaki dostluğu daha da güçlendirecek. Bu dostluğu gelecek nesillerin de bilmesini istedim. Türk ve Japon halkının zevk alacağı ve duygulanacağı bir film için elimden geleni yaptım" diye konuştu.

Filmde görev alan Türk oyuncuların "harika" olduğunu dile getiren Tanaka, "Oyunculuk temelleri çok iyiydi. Çok iyi bir performans gösterdiler. Çok memnun kaldım" dedi.

Tanaka, Türkiye'den Cem Yılmaz'ı takip ettiğini belirterek, "Kendisi çok samimi. Kendisinin birkaç film çekiminde de bulundum" ifadelerini kullandı.

Filmin Japonya galasının, binlerce kişinin katılımıyla yapıldığını aktaran Tanaka, dünya prömiyerinin ise 1 Aralık'ta Tokya'da yapılacağını, filmin 5 Aralık'ta Japonya'da, 25 Aralık'ta ise Türkiye'de vizyona gireceğini söyledi.

Türkleri kurtaran Japonların torunlarına özel gösterim

Tanaka, Ertuğrul faciasının gerçekleştiği Kuşimoto'da filmin 22-24 kasım tarihleri arasında günde 3 kez olmak üzere toplam 9 kez gösterileceğini ifade etti.

Kuşimoto'da 125 yıl önce Türk askerlerini kurtaranların torunlarına özel bir sunum yapacaklarını dile getiren Tanaka, filmi izleyen Japonların tepkilerine ilişkin, "Aldığım tepki hep aynı. Herkesin filmin başından sonuna kadar ağladığını gördüm. Bugüne kadar Türkiye'ye hiç gitmediklerini ancak en kısa zamanda Türkiye'yi ziyaret etmek istediklerini söylüyorlar" dedi.

"En çok yoğurt ve cacığı sevdim"

Tanaka, Türk yemeklerinden en çok yoğurt ve cacığı sevdiğini belirterek, İstanbul'u yürüyerek gezmenin kendisini keyiflendirdiğini kaydetti.

Özellikle Galata ve Haliç'i görünce İstanbul'da olduğunu anladığını dile getiren Tanaka, "Burada insanlar çok sıcakkanlı. Türklerden çok şey gördüm, öğrendim. İnsanlarınız çok samimi ve içten" diye konuştu.

Ertuğrul 1890 filmi

Çekimlerine 2014 yılının aralık ayında Japonya'da başlanan filmin yapımcılığını, Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Japonya'da ise Ertuğrul Film Partners üstlendi.

Uygulayıcı yapımcılığı Böcek Yapım tarafından gerçekleştirilen filmin Türkiye çekimleri, İstanbul, Kapadokya ve Antalya'da, Japonya çekimleri ise Kuşimoto ve Kyota'da yapıldı.

Senaryosunu Eriko Komatsu yazdığı filmin, senaryo ve tarih danışmanlığını Prof. Dr. İskender Pala yaptı. Yönetmen yardımcılığını da Uğur Karaaslan ve Oğuz Uydu'nun üstlendiği filmde rol alan Türk ve Japon oyuncular ise şöyle:

"Tamer Levent, Melis Babadağ, Murat Serezli, Deniz Oral, Mehmet Özgür, Kenan Ece, Hakkı Haluk Cömert, Cem Cücenoğlu, Mert Aygün, Naoto Takenaka, Yuı Natsukawa, Toshıyukı Nagashıma, Ayumı Takano, Takashı Sasano, Shioli Kutsuna."

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Japonya-Türkiye ortak yapımı filmde, iki ülke halkları arasında 95 yıl arayla, 1890'da Kushimoto'da ve 1985'te Tahran'da yaşanan, iki karşılıksız yardımlaşma ve kurtarma hikayesini ele alıyor.

Film, 1890'da 600'ü aşkın mürettebatıyla fırtınaya yakalanarak, Japon karasularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul'un hazin hikayesini ve 1985'te 215 Japon vatandaşının, Başbakan Turgut Özal'ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasının çarpıcı gerçek öykülerini kurgusal bir senaryoyla aktarıyor.

Film 5 Aralık'ta Japonya'da, 25 Aralık'ta ise Türkiye'de vizyona girecek.

Bugüne kadar Türkiye'de yapılmış en büyük bütçeli sinema filmlerinden biri olarak dikkat çeken filmin, yapımcılığını Türkiye tarafında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Japonya tarafında ise Ertugrul Film Partners yapım ortağı grubu üstleniyor.

Uygulayıcı yapımcılığını Japonya'da TOEI şirketi, Türkiye'de Böcek Yapım'ın gerçekleştirdiği filmde, Türk oyuncular, Kenan Ece, Alican Yücesoy, Uğur Polat, Mehmet Özgür, Tamer Levent, Melis Babadağ, Murat Serezli, Deniz Oral, Hakkı Haluk Cömert, Cem Cücenoğlu, Erkan Pekbay, Mert Aygün, Alper Düzen ve Japon oyuncular Seiyo Uchino, Shioli Kutsuna, Naoto Takenaka, Yui Natsukawa, Toshiyuki Nagashima, Takashi Sasano, Yukiyoshi Ozawa rol adlı.

Mitsutoshi Tanaka'nın yönettiği filmin senaryosu Eriko Komatsu tarafından kaleme alınırken, senaryo ve tarih danışmanlığı Prof. Dr. İskender Pala, görüntü yönetmenliğini Tetsuo Nagata, sanat yönetmenliğini Hakan Yarkın ile Hidefumi Hanatani üstlendi.

Japon-Türk ortaklığında çekilen ilk film olan Ertuğrul 1890'ın çekimleri, Japonya ve Türkiye'de 4,5 ayda tamamlandı.

Film, iki ülkenin tarihi açıdan önemli olaylarını yeni kuşaklara aktarmak ve böylece birbirinden binlerce kilometre uzakta bulunan iki ülkenin kadim dostluğunu hatırlatmak hedefiyle hayata geçirildi.

Türkiye ve Japonya bu yıl, dostluklarının 125. yılını kutluyor.