VF kat sol
VF kat sağ

Türk lirası bölgesel ödeme aracı olacak

Türk lirası bölgesel ödeme aracı olacak
Haber Tarihi : 29 Ekim 2015 18:47:51
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Turhan, Türk lirasını bölgesel bir ödeme aracı haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öteden beri İslami prensiplere uygun finansal faaliyetlerin yaygınlaştırılması konusunun üzerinde durduklarını, bunun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını ve öncülüğünü Londra ve Frankfurt'un yaptığını belirtti.

Lüksemburg borsasında tamamen İslami esaslara uygun endekslerin alınıp satılabildiğini, Londra borsasında bu tip finansmanın son derece yaygınlaştığını, kira sertifikası ihraç edecek birçok şirketin bu borsayı tercih ettiğini vurgulayan Turhan, "Bu anlamda biz İstanbul'u uluslararası bir finansman merkezi haline getirmek istiyoruz" dedi.

TROY milli kredi kartı

Ödeme sistemlerinin stres dönemlerinde dahi olsa sağlıklı işlemesinin önemine vurgu yapan Turhan, Yunanistan'daki sıkıntıdan dolayı bu ülkede kredi kartı sistemlerinin durma noktasına geldiğini anımsattı. Turhan, şöyle devam etti:

"Stratejik hedeflerimizden birisi de Türk lirasını hiç değilse bölgesel bir ödeme aracı haline getirmek. Bu yakın zamanda özellikle Ortadoğu'da jeopolotik risklerin bu kadar üst düzeye gelmesinden önce kısmen gerçekleşmişti de"