Türkiye depremzedeler için 'tek yürek'

Türkiye depremzedeler için 'tek yürek'
Haber Tarihi : 05 Şubat 2020 21:25:39
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 24 Ocak 20.55'te meydana gelen 41 kişinin hayatını kaybettiği, 45 kişinin enkaz altından sağ çıkarıldığı, 1631 kişinin hastanelere başvurduğu 6,8 büyüklüğündeki depremde, Türkiye depremzedeler için 'tek yürek' oldu.

Devlet dakikalar içinde oradaydı

Elazığ ve çevre kentlerden hissedilen depremin üzerinden 12 gün geçti. Depremin ilk anından itibaren AFAD koordinasyonunda farklı illerden çok sayıda arama kurtarma ve sağlık ekibi bölgeye yönlendirildi. Haberleşmede sıkıntı yaşanmaması için cep telefonu operatörleri, Elazığ merkezli yaşanan deprem sonrasında bölgede yaşayan vatandaşlara ücretsiz internet ve konuşma tanımladıklarını duyurdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin üzerinden henüz birkaç saat geçmişken Elazığ'a ulaşarak kriz merkezinde validen ilk bilgileri alıp çalışmaları yönlendirdi.

İlk görüntüler yerli İHA'lardan geldi

Milli insansız hava araçları (İHA), yürütülen çalışmalara destek verdi. İHA'lar yıkılan, çöken binalar başta olmak üzere hasar tespiti ve arama-kurtarma çalışmaları için anlık görüntüler temin ederek yerdeki ekipleri ve Ankara'daki merkezleri bilgilendirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı tarafından bölgeye gönderilen gece görüş sistemli hava araçları da aldığı görselleri merkeze aktardı. AFAD koordinasyonunda Türk Kızılay, UMKE ve TSK'den 6 bin 932 personel ve sivil toplum kuruluşları gönüllüleri, bini aşkın araç ve 24 arama köpeği kurtarma çalışmalarında görev aldı.

Temel ihtiyaçlar anında karşılandı

Elazığ ve Malatya'daki depremzedelere ağır hasarlı ve yıkılacak yerler için 30 bin lira, acil kira ödeneği olarak da yaklaşık 11 bin lira olmak üzere toplam 41 bin lira destek aktarıldı.

Evlerine giremeyen ailelerin büyük bölümü kriz merkezince arasında otel, okul, cami, cemevi ile spor salonlarının yer aldığı 43 mekana yerleştirildi. AFAD ve Türk Kızılay lojistik depolarından bölgeye 30 bin 453 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 46 bin 84 yatak, 102 bin 083 battaniye, 3 bin 244 uyku seti, 11 bin 730 ısıtıcı ve 111 bin 858 hijyen malzemesi sevk edildi. Elazığ'da 311 bin 513 öğün, Malatya'da 89 bin 450 öğün olmak üzere toplam 400 bin 963 öğün yemek dağıtıldı.

Hükümet imkanları seferber etti

Depremin ardından her konuda önemli bir koordinasyon sağlanarak vatandaşların yaralarının sarılacağı adımlar atıldı. Depremden etkilenen Elazığ ve Malatya'daki vatandaşların prim borçlarına bakılmaksızın, katılım payı ödemeksizin sağlık hizmetine ulaşabilecekleri duyuruldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya'da vergi kanunlarının uygulaması bakımından 3 ay süreyle "mücbir sebep" hali ilan edildiğini bildirdi. SGK prim ödeme süresi 30 Nisan 2020'ye kadar uzatıldı. Temel ihtiyaçlarını karşılamak için ilk etapta Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca 8 milyon lira kaynak aktarıldı. Buna ek olarak 5 milyon lira kaynak daha gönderilmesi kararlaştırıldı.

Hayırseverler yardım için yarıştı

Depremin ardından yurt içi ve yurt dışından çok sayıda hayırsever, sporcu ve kulüpler depremzedelerin yaralarının sarılması için imkanları dahilinde destekler verdi.

AFAD Başkanlığı tarafından depremden etkilenen Elazığ ve Malatya için başlatılan yardım kampanyası kapsamında yaklaşık 92 milyon lira toplandı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 24 Ocak'ta Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremde yaralanarak hastanelere başvuran 1631 kişiden 1602'si taburcu edilirken 2'si yoğun bakımda olmak üzere 29 kişinin tedavisine devam ediliyor.