VF kat sol
VF kat sağ

Türkiye ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

Türkiye ikinci çeyrekte  beklentilerin üzerinde büyüdü
Haber Tarihi : 11 Eylül 2015 05:15:27
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Büyümeye yönelik endişelerin arttığı bir dönemde, TÜİK, ikinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı.

Türkiye ekonomisi 2015 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüdü. Beklentiler büyümenin yüzde 3,45 olması yönündeydi. 2015 ikinci çeyrekte, son beş çeyreğin en iyi büyüme rakamına da ulaşıldı.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmininde, 2015 yılının ikinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 3,8'lik artışla 32,9 milyar TL oldu. Türkiye ekonomisi ilk yarıda yüzde 3,1 büyüdü.

Birinci çeyrek büyüme oranı revize edildi

TÜİK birinci çeyrek için daha önce yüzde 2.3 olarak açıkladığı büyümeyi yüzde 2.5'e revize etti. IMF, bu sene için Türkiye büyüme beklentisi yüzde 3,1. Dünya Bankası'nın bu yıl için büyüme beklentisi de yüzde 3 seviyesinde. GSYH, 2015 yılının ikinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre cari fiyatlarla yüzde 12,6'lık artışla 481,73 milyar TL oldu.

Sektörlere göre büyüme oranı

Tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre, sabit fiyatlarla yüzde 6,7'lik artışla 2 milyar 357 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 20,3'lük artışla 30 milyar 369 milyon lira olarak gerçekleşti. Sanayi sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, aynı dönemde sabit fiyatlarla 4,1'lik artışla 11 milyar 118 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 10'luk artışla 119 milyar 581 milyon lira oldu. Hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, söz konusu dönemde sabit fiyatlarla yüzde 4,1 artarak 18 milyar 742 milyon liraya, cari fiyatlarla yüzde 11,2 yükselerek 273 milyar 826 milyon liraya çıktı.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, küresel konjonktürün dalgalı seyrine rağmen, kamu borç yükünde ve yapısında sağlanan iyileşme ile finansal kesimin ve özel sektörün risklerinin iyi yönetiminin, makroekonomik istikrarı desteklemeye devam ettiğini, Türkiye ekonomisinin büyüme eğilimini sürdürdüğünü bildirdi. Yılmaz, yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) rakamlarını değerlendirdi. GSYH'nin ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 3,8 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdiğine dikkati çeken Yılmaz, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızında ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 artış gerçekleştiğinin altını çizdi.

Kesintisiz büyüme

Böylece Türkiye ekonomisinin 2009 yılı son çeyreğinden itibaren sürdürdüğü kesintisiz büyüme sürecine, 2015 yılı ikinci çeyreğinde de devam ettiğini belirten Yılmaz, "Dünya ekonomilerinde ABD, Çin, Hindistan hariç sınırlı büyüme hızları söz konusudur. Avro alanında birçok ülkede büyüme hızları ikinci çeyrek için bu seviyenin oldukça gerisindedir" ifadesini kullandı.Yılmaz, inşaat dahil sanayi sektörünün katma değerinin söz konusu dönemde, olumsuz dış ekonomik koşullara rağmen yüzde 4,1 seviyesinde artış gösterdiğine işaret ederek, hizmetler sektörü katma değerinin ise ikinci çeyrekte yüzde 2,2 büyüdüğünü hatırlattı.

Diğer yandan, tarım sektörü katma değerinde, baz etkisi ve olumlu hava koşulları sebebiyle bu sene ikinci çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 artış gerçekleştiğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti: "Yılın ilk çeyreğinde olduğu gibi yurtiçi talep kaynaklı büyüme söz konusudur. Otomotiv, beyaz eşya üretim satışları ile konut satışları yurtiçi üretim ve talebi destekleyen göstergeler olmuştur. 2015 yılı ikinci çeyreğinde toplam yurtiçi talep büyümeye 4,8 yüzde puan katkı yaparken, net dış talepteki daralma büyümeyi sınırlandırmıştır. Bu dönemde çevre ülkelerimizde yaşanan jeopolitik gelişmeler ve olumsuz ekonomik koşullar sonucunda, net dış talep büyümeye negatif 1,1 yüzde puan katkı yapmıştır. Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen, yılın ikinci çeyreğinde de büyüme özel sektör talebinin öncülüğünde gerçekleşmiştir. 2015 yılı ikinci çeyreğinde toplam kamu talebinin büyümeye katkısı 0,8 puan olurken, özel tüketim ve özel yatırım harcamalarının büyümeye katkısı ise 5,9 puan olmuştur. Özel sektör makine ve teçhizat yatırımları, 2014 yılı genelinde sergilediği negatif seyrin ardından, 2015 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 seviyesinde güçlü bir artış göstererek büyümeye pozitif katkı sağlamıştır. Yatırımlarda gözlemlenen bu olumlu gelişme gelecekte oluşacak üretim ve ihracat kapasitesi bakımından da önem taşımakta, büyümenin kalitesini artırmaktadır."