Türkiye’nin operasyonları karşısında tutuştular

Türkiye’nin operasyonları karşısında tutuştular
Haber Tarihi : 25 Şubat 2018 13:00:49
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

2011 yılından itibaren devam eden iç savaş sırasında sesini çıkarmayan Batı, Türkiye’nin PKK ve uzantısı terör örgütlerine sahayı dar etmesi sonucu tutuştu. BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de bir ay 'insani ateşkes' kararı aldı. Fakat katil Esed, ateşkesini tanımadığını kararın alındığı saatlerde yaptığı saldırılarla gösterdi. Böylece BM’den sonra BMGK’da işlevini yitirdi.

İsveç ve BMGK şubat ayı dönem başkanı Kuveyt tarafından hazırlanan karar tasarısı Konsey'de oylamaya sunuldu. BM Güvenlik Konseyi'nde oy birliğiyle kabul edilen tasarı ile Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta'daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındı.

Kararda, ülke çapındaki 30 gün bir ateşkesin yanı sıra, haftalık yardım konvoyları, tıbbi tahliyeler ve kuşatmaların derhal kaldırılması, özellikle Doğu Ghouta talep edildi. Kararda, DEAŞ, El-Kaide ve Al Nusra Cephesi aleyhindeki askeri operasyonlar için geçerli olmadığını resmiyet kazandı.

Fransa ve ABD'den Türkiye'nin önünü kesme hamlesi

Fransa ve ABD ateşkesin tüm Suriye'de uygulanmasını isteyerek, Türkiye'yi durdurmak istedi. Fakat Türkiye'den gelen ‘bizi bağlamaz' açıklamasıyla planları boşa çıkmış oldu. Ateşkes kararında PYD'nin ve PKK'nın adının dahi geçmemesi ise Türkiye üzerine oynanan oyunların bir göstergesi olarak yorumlandı.

Ateşkes kararının Türkiye'nin Afrin operasyonunu etkileyip etkilemeyeceği tartışmasına uzmanlar net yanıt verdi. Harekatın BM'nin meşru müdafaa hakkını koruyan kararlarına göre icra edildiği belirtildi. Yetkililer, ayrıca, karar tasarısında açıkça ateşkesi kapsayacak yerlerin belirtildiğini, bunun da Afrin operasyonunu kapsamayacağı anlamına geldiğini vurguladı. Tasarının 10'uncu maddesinde, bu noktaların Doğu Guta, Yermuk, Fua ve Kefraya olduğu, Afrin'in kaleme alınan metinde yer almadığı belirtti.

Ateşkesin yaptırımı yok

Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ''güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir'' bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ''durumu ağır hasta ve yaralıların'' tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ''gecikmeden'' çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edildi. Fakat başlaması için tarih bile vermedikleri ateşkesin yaptırımı yok. Esed daha ilk günden ateşkesi tanımadığını, yaptığı saldırılarla belirtmiş oldu.

Rusya: Çözümü baltalayacak girişimleri durduracağız

Rusya Dışişleri Bakanlığı, BMGK'nin Suriye'de bir ay sürecek “insani ateşkes” kararına ilişkin açıklamasında, “Rusya, Moskova ve Şam karşıtı isterinin körüklenmesi ve Suriye'deki siyasal çözüm sürecinin baltalanmasına yönelik girişimleri sert bir biçimde durduracak” dedi. Açıklamada ayrıca, “Rusya'nın, Moskova ve Şam karşıtı isterinin körüklenmesi ve Suriye'deki siyasal çözüm sürecinin baltalanmasına yönelik girişimleri sert bir biçimde durduracağı” ifade edildi.