Türkiye, sülükten para kazanacak

Türkiye, sülükten para kazanacak
Haber Tarihi : 09 Eylül 2015 07:22:44
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Halk arasında 'kan emici' olarak bilinen, klinik literatüründe ise kan pıhtılaşmasını engelleyici, vücuttaki kan akışkanlığını kolaylaştırıcı özellikleriyle tanınan sülük, artık Kayseri'nin ihraç ürünü olacak.

Kayseri'nin merkez köylerinden Buğdaylı'da kurulu Can Suyu Tıbbi Sülük firması adına sülük üretim çiftliği kuran Ahmet Ekren, Türkiye'nin Tarım ve Gıda Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ilk üreticisi olarak sülük ihracatına hazırlandıklarını söyledi.

Hastaneler sipariş ediyor

Tedavide kullanılan en ideal sülük türünün Develi'deki Sultan Sazlığı Kuş Cenneti ile kent merkezinin Engir Gölü'nde ürediğini söyleyen Ekren, "İşletme olarak birkaç yıldan beri sülük ticareti ile uğraşıyoruz. Aktarlardan talep geliyor. Yurt genelindeki bazı kliniklerden ve bazı hastanelerden siparişler alıyoruz. Hem bu taleplere cevap vermek, hem de yurt dışına ihraç imkânları yaratmak amacıyla sülük üretim tesisi kurduk. Bakanlıktan ruhsat aldık. Mayıstan beri üretim yapıyoruz. İç piyasada yaygın bir pazara sahibiz. Şimdi de ihracata hazırlanıyoruz." dedi.

İlk yatırımı 500 bin liraya yaptılar

Sülük üretiminin hassasiyet gerektirdiğini, Uzakdoğu ve Avrupa'daki işletmeleri ve uygulanan üretim yöntemlerini gördükten sonra tesis kurmaya karar verdiklerini kaydeden Ekren, şunları söyledi: "Tüm dünya da sülük üreticiliğine yoğun ilgi var. Ancak bazı göllerde kendiliğinden üreyen sülükler ilkel toplama usulleri, yasal ve hijyenik olmayan koşullarda nakledilerek pazarlandığı için hem ekonomik kayıplara neden oluyor hem de kaçak satışların önünü açıyor. Sülük yetiştiriciliğinde kuluçkahaneden üretim izni alan ruhsatlı ilk işletmeyiz. Sülükle, sağlık sektöründe manuel terapi desteği veren bir kurumuz.

Kayseri'ye özgü sülükler

Tıpta hirudoverbana ve hirudomedicinalis türü sülükler kullanılıyor. Diyebilirim ki bu türler Kayseri'nin doğasına özgü sülük türleri. Biz başlangıçta 500 bin liralık harcama yaparak 4 bin metrekare alan üzerinde üretim havuzları kurduk. Burada bilimsel danışmanlık hizmeti alarak toprak üzerinde ona yakın analiz yaptık. Buğdaylı köyü toprakları ideal bir alan olarak çıktı karşımıza. Hava, toprak ve nem oranı ortaya arzu edilen verileri koyunca tesisi üretime açtık." Üreyerek kullanma aşamasına gelen sülükler önce file ile sonra kavanozlara alınıyor sünger ve pamuklara sarılarak özel soğutmalı kutulara konuluyor. Valizlere yerleştirilerek talep bölgelerine sevk ediliyor.