Türkiye tartışmalı filme 10 milyon dolar mı verdi?

Türkiye tartışmalı filme 10 milyon dolar mı verdi?
Haber Tarihi : 31 Ekim 2016 21:24:11
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

İranlı yönetmen Mecid Mecidi’nin çektiği ‘Allah'ın Elçisi Muhammed’ film hakkındaki tartışma büyüyor. Filme yönelik eleştirilere her gün bir yenisi eklenirken, filmin konusu olmayan alanlardaki eleştiriler ise tartışmanın ciddiyetini gölgeler düzeyde. Şimdi ise Yeni Söz konunun bir başka yönünü gündeme taşıyor ve soruyor: 40 milyon dolarlık yapımı kim finanse etti? Türkiye, filme ne kadar para verdi? FETÖ’cüler filmin neresinde?

Yeni Söz / Özel Haber

MÜSLÜMANLARIN SİNEMAYLA İMTİHANI!

İslam sineması denildiğinde akla gelen ilk filmler merhum Mustafa Akkad'ın Çağrı ve Çöl Aslanı Ömer Muhtar filmleri. Filmlerin her ikisinin de bütçesi Kaddafi tarafından sağlanmış,  Çağrı 10 milyon dolara, Ömer Muhtar ise 35 milyon dolara mal olmuştu. Bugün tartışılan Mecid Mecidi'nin “Allah'ın Elçisi Muhammed” isimli filmi ise tam 40 milyon dolara mal oldu. Önceki filmiler bazı tartışmalarla birlikte genel bir beğeni toplamış olmasına karşın, Mecidi'nin filmi bilhassa 12 yaşındaki bir çocuğu Hz. Peygamber (sav) rolünde oynatması İslam dünyasında büyük tepki çekti. Öyle ki yönetmen Mecid Mecidi ve filmin müziklerini yapan A. R. Rahman‘ın tekrar Müslüman olmak için Kelime-i Şehadet getirmesini isteyenler bile oldu.

FİLME TÜRKİYE'DEN 10 MİLYON DOLAR

Mecidi'nin filmi İslam'a ters sahneleri nedeniyle gündeme gelmiş olsa da filmle ilgili sarsıcı bir Türkiye iddiası daha var. Filmi Türkiye ile birlikte yapmak isteyen Mecidi'nin, TRT ile irtibat kurduğu ve İran ile ortak bir yapıma imza atma konusunda prensipte anlaşıldığı iddia ediliyor. Öyle ki yapılan görüşmeler sonucunda, dönemin Mekke'sinin kopyasının İran'ın Kum şehrinde, Medine'sinin kopyasının ise Doğu Beyazıt'ta yapılması öngörülüyor.

MASAYA DİYANET DE DÂHİL OLUYOR

Film konusunda varılan fikir birliğinden sonra, masaya Mecidi ve TRT'nin yanı sıra Diyanet de dahil oluyor. Diyanet “Hz. Muhammed'in (sav) çocukken bir Yahudi çocukla arkadaşlığı” bölümü hariç senaryoya onay veriyor. O devirde Mekke'de hiçbir Yahudi aile olmadığını belirterek senaryodan çıkarılmasını istiyor. İşte bundan sonra işler karışmaya başlıyor. O günlerde FETÖ'nün devletteki etkinliği göz önüne alındığında da tam bir muammaya dönüşüyor.

HİÇBİR ŞEY KARŞILIĞINDA 10 MİLYON DOLAR!

Diyanet'in eleştirileri neticesinde İranlı İslam tarihçilerine ek olarak Türkiye'den de İslam tarihçilerinden oluşan bir heyetin film için kurulması planlanıyor. Ancak “uzun eller” filme müdahil olup, bütçesine para aktarılmasına rağmen gerisinin gelmesini engelliyor. İddiaya göre Türkiye'den Mecidi'nin yapımına aktarılan para bütçenin yüzde 25'i. Yani TRT ve Diyanet 10 milyon doları bu filme veriyor. Ancak ne filim ortak yapım olarak çekiliyor, ne de senaryoya bir müdahale oluyor. Hollywood bütçelerini kıskandıracak miktarda para heba olup gidiyor.

10 MİLYON DOLARDAN GERİYE KALAN SORULAR

10 milyon doların Şii propagandası yapan bir filme kaptırılması sonrası bize de şu soruları sormak düşüyor: - Mecidi filmi Türkiye ile ortak çekmek istedi mi? - TRT ve Diyanet bu filmin neresinde, ne derece yer aldı? - İslam tarihçisi heyeti oluşumunu kim engelledi? - TRT ve Diyanet film için 10 milyon dolar ödedi mi? - Din İşleri Yüksel Kurulu'nun, filmi Türkiye'de gösterime girmeden incelemesi engellendi mi? - Filmin Türkiye hasılatından 10 milyon dolarlık ödemenin tahsil edileceği iddiaları doğru mu?

KEMAL ÖZER'İN ANALİZİ İÇİN TIKLAYIN

01-YS-SYF01-r_1