VF kat sol
VF kat sağ

Türkiye’yi alkışlamak istiyorum

Türkiye’yi alkışlamak istiyorum
Haber Tarihi : 11 Eylül 2015 05:24:43
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ı mülteciler konusundaki çabalarından ötürü “alkışlamak istediğini” söyledi.

Tarihinin en sorunlu dönemlerinden birinden geçen ve mülteci krizi karşısındaki yaklaşımı sıkça eleştirilen Avrupa Birliği'nden önemli bir özeleştiri geldi.

Avrupa Parlamentosu'nda “Birliğin Durumu” konuşması yapan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın mülteciler konusundaki çabalarının yanında AB'nin adımlarının mütevazı kaldığını belirterek “bu ülkeleri alkışlamak” istediğini söyledi. AB içinde mültecilerin yeniden yerleştirilmesine ilişkin üye ülkelerin taahhütlerini hatırlatan Juncker, “Tabii ki bunlar 4 milyonu aşan sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın Herkülvari çabalarıyla kıyaslandığında son derece mütevazı kalıyor. Bizden fazlasını yapıyorlar. Bu nedenle onları alkışlamak istiyorum” dedi.

“Yeterince birlik yok”

Juncker, “AB iyi durumda değil. Birlik'te yeterince Avrupa ve yeterince birlik yok. Bunu değiştirmeliyiz ve bunu hemen yapmalıyız” ifadelerini kullandı. Çatışmalardan kaçan mültecilerin AB nüfusunun sadece yüzde 0.11'ine denk düştüğünün altını çizen Juncker mülteci kabul etme konusunda isteksiz davranan AB ülkelerini eleştirerek, “Duvarlar inşa edebilir, çitler çekebiliriz ama bir anlığına çocuğu kucağında, dünyası tepetaklak olanın siz olduğunu hayal edin. Bu durumda ödemeyeceğiniz bedel, aşmayacağınız duvar, geçmeyeceğiniz deniz olmazdı” dedi. Avrupa'nın geçmişte Musevi, Hıristiyan, Müslüman ayrımı yapma hatasına düştüğünü belirten Juncker'in, “Mülteciler konusunda din, inanç ve felsefe söz konusu olmaz” vurgusu dikkat çekti.

7 aşamalı plan

Mültecilerin AB ülkelerine gönüllülük bazında dağıtımına ilişkin planı devreye sokan ancak etkili olamayan AB Komisyonu 7 ayaklı bir plan açıkladı: İtalya ve Yunanistan'da bulunan mültecilerden 40 bininin gönüllülük bazında diğer ülkelere dağıtılması öngörülüyordu. Bu ülkelere Macaristan da eklenerek ek 120 bin mülteci paylaştırılacak. Toplamda 160 bin mülteci dağıtılacak. Kalıcı bir yerleştirme mekanizması kurulacak. Tüm AB için geçerli olacak mülteciler açısından güvenli kaynak ülke listesi devreye sokulacak. Geri göndermeler için AB Eylem Planı hazırlanacak. Krizin dış boyutuna ilişkin bildiri yayımlanacak. Afrika için 1.8 milyar euro kaynaklı tröst fonu oluşturulacak. Mültecilere destek için kamu alımları kuralları belirlenecek.

Güvenli kaynak ülkeler

AB Komisyonu tarafından oluşturulan mülteciler açısından güvenli kaynak ülkeler listesinde Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova, Karadağ ve Sırbistan'ın yanı sıra Türkiye de yer alıyor. Liste, AB'ye katılım için karşılanması şart olan Kopenhag kriterlerine temel düzeyde uyum ışığında oluşturuldu. Juncker, “Temel haklara saygı ihlali nedeniyle bu listeden çıkan ülkeler AB'ye girme şansını da kaybeder” uyarısında bulundu. Uluslararası hukuka göre infaz, işkence ve insanlık dışı muamele, şiddet tehdidi ve silahlı çatışma olmayan ülkelerin dahil edildiği listede yer almanın Türkiye açısından pratikteki sonucu ise Türk vatandaşlarından gelen sığınma başvurularına ilişkin dosyaların hızlandırılmış şekilde ele alınması, geri göndermelerin daha hızlı yapılması ve istisnai durumlar dışında başvuruların reddi olacak.

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, “Türkiye mülteciler konusunda Bizden fazlasını yapıyor” dedi.