‘Türksat halka açılmaya hazır’

‘Türksat halka açılmaya hazır’
Haber Tarihi : 10 Aralık 2015 09:57:33
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Türksat’ın Genel Müdürü Ensar Gül, Türksat’ın halka arzı için şirket olarak hazır olduklarını, gerekli hukuki düzenlemenin ardından bu konuda bir danışmanlık firmasına yetki verebileceklerini söyledi

Haberleşme uydusu ve telekom operatörü Türksat'ın Genel Müdürü Ensar Gül, “Türksat'ın halka arz için bir irade var, şirket olarak hazırız. Uluslararası finansal raporlama sistemine geçtik. Uluslararası bir denetim şirketiyle anlaştık. Bazı bankalarla anlaşıp halka arzla ilgili ön rapor aldık.Türksat özel bir kanunla kurulduğundan siyasi iradeyi bekleyen hukuki bir düzenleme gerekiyor. Bu hukuki düzenlemeden sonra bir danışmanlık firmasına yetki verebiliriz” dedi. Gül, tamamı Hazine'ye ait olan Türksat'ın halka arzıyla ilgili henüz net bir takvim de oluşmadığını ifade etti. Geçen yıla ait faaliyet raporuna göre sermayesi 1.47 milyar lira olan Türksat'ın net satışları Gül'ün verdiği bilgiye göre geçen yıl 580 milyon lira olurken, bu yıl 800 milyon liranın üzerine çıkması bekleniyor.

“Çift haneli rakamlara çıkamıyor”

Şirketin kârlı olduğunu ve benzeri bilişim şirketlerine kıyasla kârlılığının yüksek olduğunu ifade eden Gül, “FAVÖK marjımız yüzde 30 civarında, özellikle bilişim şirketleri çift haneli rakamlara pek çıkamıyorlar” diye konuştu. Türkiye'nin şu anda dört adet olan haberleşme uydusunu işletmekle görevli olan Türksat, bunun yanı sıra dijital televizyon, internet erişim hizmeti sağlıyor ve kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulduğu e-devlet altyapısı başta olmak üzere kamuya ait çeşitli bilişim projelerini işletiyor.

‘6 uydumuz var'

Gül, dünyada kendi uydusunu yapan sadece 7 ülke bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin de yerli uydusunu üreterek bu alanda ilk 10'a gireceğini söyledi.Türkiye'nin halihazırda 6 uydusu bulunduğunu anlatan Gül, “Şu anda 4 haberleşme uydumuz 2 de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın işlettiği gözetleme uydusu var” bilgilerini verdi.TÜRKSAT'ın 17 Ekim'de fırlattığı 4-B uydusunun başarıyla yörüngeye oturarak test çalışmalarına başladığını belirten Gül, “4-B  uydusunun ağırlıklı olarak internet hizmetlerinde kullanılması hedefleniyor” dedi.

‘Uzayda kapitalizm var'

MÜSİAD High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt da uzaydaki rekabete dikkati çekerek, şu değerlendirmeleri yaptı: 

“Uzayda inanılmaz bir kapitalizm var. Amerika'nın 400 tane uydusu var şu an uzayda. TÜRKSAT uyduları yüzde 90'lara yaklaşan kapasitelerle çalışıyor, Amerikan uyduları yüzde 1.5-2 ile çalışıyor. Fırlatmak için uydu fırlatıyor. Orada uzay kapitalizmi dediğimiz bir savaş var.”  ‘Orta gelir tuzağı'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel  Başkanı Nail Olpak, “Muhtemeldir ki biz bu yılı 9 bin dolarlı seviyelerde kişi başı gelirle kapatacağız. Halbuki 10 bin 500 doları, 11 bin doları zorlamaya başladığımız bir süreç vardı. O yüzden 2. kalkınma hamlesine ihtiyacımız var” dedi.