Tütün üreticisi endişeli

Tütün üreticisi endişeli
Haber Tarihi : 17 Eylül 2015 08:24:09
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

ITGA (International Tobacco Growers Association- Uluslararası Tütün Üreticileri Derneği) tarafından 11 Eylül’de düzenlenen ve oryantal tütün pazarı ve sorunların tartışıldı

ITGA (International Tobacco Growers Association- Uluslararası Tütün Üreticileri Derneği) tarafından 11 Eylül'de düzenlenen ve oryantal tütün pazarı ve sorunların tartışıldığı zirvede üreticiler, kısmen hükümetlerin tüketimi azaltmaya yönelik kararları, aşırı vergilendirme, paket kısıtlamaları gibi tedbirler nedeniyle talebin düşmesinden endişelerini dile getirdi.

Forumun açılışında konuşan ITGA Başkanı François van der Merwe, “Tütünün, Yunanistan gibi zor zamanlar geçiren ülkelerin ekonomilerine yaptığı muazzam katkının ve bugün burada bulunan oryantal tütün üreticisi ülkelerin çoğunun gayri safi yurtiçi hasılalarının önemli bir bölümünü teşkil ettiğinin altını çizmek isterim. Yüzyıllar boyunca tütün bu ülkelerde istihdamda temel itici güçlerden biri olmuştur.

Bu gerçek hafife alınmamalıdır. Günümüzde oryantal tütün, pek çok kırsal topluluğunun hayatta kalması için esas maddi kaynak olarak bölgedeki 130 binden fazla ailenin geçim kaynağını oluşturuyor” diye konuştu. 

“Büyük hasar olur” 

Dünyada 30 milyon ailenin tütün üretiminden geçim sağladığını, Yunanistan ve Türkiye gibi önemli üretici ülkelerde de binlerce ailenin tütün tarımı yaptığını anlatan François van der Merwe, şunları belirtti: 

“Tütün birçok ülkenin ekonomisi için çok önemli. Bu dürüst insanlar yaşamak için çok çalışarak yasal bir ürün yetiştiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve tütün karşıtı diğer sivil toplum kuruluşları bu emeği gözardı ediyor. Onlara bu ekonomiyi yok edemeyeceklerini söylemek istiyorum.

Böyle bir şey olursa birçok ülkenin ekonomisi onarılması güç hasarlar alır. Hükümetler sektörü korumak için ellerinden geleni yapmalı. Hükümetler ve WHO'ya tütünün ekonomilere getirdiği pozitif etkileri anlatmamız lazım. Onları tütün çiftliklerine davet ettim.

Geçen sene Moskova'da Taraflar Konferansı'nda Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü'nün yanına gittim; ‘Yapmak istediğiniz düzenlemeler tütün üreticilerine zarar verecek' dedim. Benimle hemfikir oldu ve bir mektup yazmamı istedi ancak henüz yanıt gelmedi. Hikâyenin diğer tarafını bilmeleri gerekiyor. Zira bizim saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Türkiye gibi ülkeler yüz yıllardır oryantal tütün yetiştiriyor.

Üretici tütün ürünü üreten fabrikaların ihtiyaçlarını, kalite talebini anlamalı. Kalite zaten tatminkârsa sorun yok. Ama her zaman gelişmek üzerine kurulu bir dünyada yaşıyoruz.”