VF kat sol
VF kat sağ

Umuda 'bütçeye göre' yolculuk

Umuda 'bütçeye göre' yolculuk
Haber Tarihi : 14 Nisan 2016 09:41:32
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ölümü göze alarak Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin büyük kısmı lastik şişme botu tercih ediyor, bazıları ise umuda yolculukta yat, sürat teknesi, yelkenli, jet ski gibi daha lüks deniz araçları kullanıyor.

İç savaş, ekonomik ve siyasi belirsizlik gibi nedenler ile Türkiye üzerindenAvrupa'ya geçmek isteyen göçmenlerin umuda yolculukta tercih ettikleri deniz araçları, gelir durumuna göre değişiyor.

Daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenlerin umuda yolculuğu, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan ve 20 Mart'ta yürürlüğe giren geri kabul anlaşmasıyla büyük oranda azalsa da sürüyor. Yunan adalarına 1 ila 4 mil yakınlığı nedeniyle Ege Denizi kıyılarından ölümü göze alarak yola çıkan göçmenlerin büyük kısmı lastik şişme botu tercih ediyor, maddi durumu iyi olanlar ise umuda yolculukta yat, sürat teknesi, yelkenli, jet ski gibi daha lüks sayılabilecek deniz araçlarını kullanıyor.

Özel yat da var sürat teknesi de

Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları, Ege Denizi'nde yılın 3 ayında 22 bin 656 göçmeni yakaladı, bu göçmenlerin kullandığı yaklaşık 500 deniz aracını da ele geçirdi.

Lastik şişme botlar, maddi durumu iyi olmayan ve kişi başı bin-5 bin dolar ödeyebilen göçmenler tarafından tercih etti, maddi imkanları daha iyi olan ve 5-10 bin doları gözden çıkaranlar ise daha "hızlı" ve "güvenli" geçiş için sürat teknesi, yat, jet ski gibi daha lüks olarak değerlendirilebilecek deniz araçlarını kullandı.

Düzensiz göç önleme faaliyetlerini sürdüren Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları, üç ayda 376 bot, 3 yat, 10 sürat teknesi, 1 yelkenli, 16 ahşap tekne, 28 fiber tekne, 7 filika, 2 saç tekne, 3 balıkçı teknesi olmak üzere 500'e yakın deniz aracı ele geçirdi.