'Vize serbestlik anlaşmalarını geliştireceğiz'

'Vize serbestlik anlaşmalarını geliştireceğiz'
Haber Tarihi : 11 May 2015 16:00:54
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

'Vize serbestlik anlaşmalarını geliştireceğiz'

Başbakan Davutoğlu, "İktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, daha da geliştireceğiz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çırağan Sarayı'ndaki Türkiye İhracatçılar Meclisi İstişare Toplantısı'nda, "İktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, daha da geliştireceğiz. İstiyoruz ki ihracatçımız çantasını eline aldığında, dünyanın her bir köşesine vize kaygısı olmadan seyahat edebilsin ve indiği zaman orada Türk büyükelçiliğini görebilsin" dedi.

Türkiye'nin hemen her şehrinde ihracat artışının dikkat çekici boyutta olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Hemen her şehirde ihracat artışının 5 kattan daha az olduğu şehir görmedim. Bazı yerlerde 10 misline de çıkmış. 1 milyar doları aşan ihracat yapan şehirlerimizin sayısı 5'ten 16'ya çıkmış" diye konuştu.

"8 yıllık hükümet programı açıkladık"

Davutoğlu, AK Parti hükümet programına ilişkin şunları kaydetti:

"Normalde hükümetler seçimlere giderken uzun dönemli programlara ara verir ve daha çok kısa dönemli popülist eğilimler içine girebilir. Dikkatinizi şu noktada çekmek isterim, 62. hükümeti kurduğumuz günden itibaren biz 8 aylık bir hükümet programı açıklamadık. 8 yıllık, 2023'e kadar sürecek bir hükümet programı açıkladık."

"Türkiye Cumhuriyeti istikrar adası"

Davutoğlu, bölge ülkelerinin büyük kırılmalar ile çatışmalara sahne olduğunu bildirdi.

Türkiye'nn ihracat pazarının olduğu 6 ülkede kamu düzeninin yok olmuş halde bulunduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Etrafımızda büyük kırılmaların yaşandığı jeopolitik dönüşümler, çatışmalar yaşanıyor. İhracat pazarımız olan 6 ülkede kamu düzeni maalesef yok olmuş durumda. Buna rağmen siz oralara giriyorsunuz ihracat yapıyorsunuz, buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu istikrarsız ortamın, bölgelerin arasında bir istikrar adası olma hüviyetini sürdürüyor."