Yabancı ekonomistlerden Fed yorumu

Yabancı ekonomistlerden Fed yorumu
Haber Tarihi : 17 Aralık 2015 10:25:23
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Commonwealth Foreign Exchange Piyasa Başanalisti Esiner, Fed Başkanı Yellen'ın artırımların kademeli yapılacağını vurgulamasının gelişen piyasaların durumlarını korumasına yardımcı olacağını belirtti.

Ekonomistler, Fed'in dün gösterge faiz oranını 2006 yılından beri ilk kez artırmasına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Merkezi ABD'de bulunan Commonwealth Foreign Exchange Piyasa Başanalisti Ömer Esiner, faiz artırımının büyük ölçüde ima edilen bir sonuç olması nedeniyle finansal piyasalar tarafından sürprizle karşılanmadığını, karar metninin beklentiler dahilinde fazlasıyla güvercin tonda bulunmasının dikkati çektiğini söyledi.

Fed'in faiz artırımının gelecek yıl kademeli şekilde gerçekleşeceğini vurgulamak için büyük çaba göstermeye devam ettiğini aktaran Esiner, "Gelecek yıl faiz oranlarının biraz daha agresif hızda artması, ABD ekonomisi üzerinde risk teşkil ediyor" diye konuştu.

Esiner, Fed'in faiz kararının şu anda gelişen ülkelerde herhangi bir büyük dalga yaratmayacağına dikkati çekerek, "Fed'in ve Başkan Yellen'ın, artırımların kademli yapılacağını vurgulaması en azından şimdilik, gelişen piyasaların durumlarını korumasına yardımcı olacak. Buna rağmen ortalık yatıştığında ve ABD'de daha sıkı para politikasına geçildiğinde, gelişen piyasalar mücadele içine girebilir" değerlendirmesini yaptı.

RBC Ekonomik Araştırmalar Yardımcı Başekonomisti Paul Ferley de Fed'in faiz artışının genellikle doların üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirterek, "Ancak Fed'in hamlesi beklenen seviyede gerçekleşti ve değerlemeler zaten büyük ölçüde yapıldı" dedi.

Faiz artışının zaten garanti edildiğine dikkati çeken Ferley, "ABD ekonomisi sağlam bir şekilde büyümeye devam ediyor ve bu nedenle artık parasal koşullarla desteklenmeye ihtiyacı yok" diye konuştu.

"Önümüzdeki günlerde bazı şeyler değişebilir"

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Cristian Maggio, gelişen piyasalarda, faiz artırımının tamamen fiyatlandığını, bu yüzden piyasa hareketlerinin şimdilik sınırlı gerçekleşeceğini vurguladı.

Gelişen ülkelerin artırım sonuçlarını şimdilik sınırlı düzeyde taşıyacağına işaret eden Maggio, "Lira, Fed'in faizleri artırmasının ardından yüksek performans gösterdi. Türk lirasındaki bu performans beni şaşırttı ancak yine de liranın en iyi performansı değil. Ancak küresel yatırımcılar bu kararı tüm ölçüde sindirmek zorunda ve önümüzdeki günlerde bazı şeyler değişebilir" görüşünü de paylaştı.