Yemenli Ferid hayat mücadelesini kaybetti!

Yemenli Ferid hayat mücadelesini kaybetti!
Haber Tarihi : 22 Ekim 2015 05:07:12
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Uçuşan şarapnel parçalarıyla yaralanan küçük bir Yemenli erkek çocuğun hastane yatağında yatarken çekilen videosu Facebook'ta 70 binden fazla defa paylaşıldı ve Yemen'deki savaşın, insanlara neye mal olduğunu gösteren bir simgeye dönüştü.

Yemen'de evi bombalanan ve ağır yaralanan 6 yaşındaki Ferid hayatını kaybetti. Küçük Ferid, doktorlara söylediği "Beni gömmeyin" sözleriyle dünyanın gündemine oturmuştu. Tedavi edilmek için götürüldüğü hastanede doktorlardan kendisini gömmemesini istedi. Ağır yaralanan Ferid, 3 gün boyunca sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetti. Ferid, şimdiden Yemen'de devam eden savaşın yol açtığı acılara sembol oldu. Birleşmiş Milletler verilerine göre bu ülkde şimdiye kadar 500'ü çocuk 2300 sivil, çatışmalar ve bombardımanlar sebebiyle hayatını kaybetti.

Yemen'de ne oluyor?

İran destekli Şii Husiler yaklaşık bir yıl önce başkent Sana'yı ele geçirmişti. Husiler İran'ın bölgedeki en büyük rakibi Suudi Arabistan tarafından desteklenen Cumhurbaşkanı Hadi'nin kaçtığı güney kenti Aden'e yürüyünce Riyad devreye girmişti. Suudi Arabistan'ın yanı sıra birçok Sünni Arap ülkesinin destek verdiği koalisyon Mart ayından bu yana Husilerin mevzilerini vuruyor.

İktidar kavgası kaosu doğuruyor

Ordu üzerinde büyük etkiye sahip eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih'in Şii Husilerle müttefik olması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Hadi yanlısı güçlerin yönetimi yeniden ele geçirme konusunda işi zorlaşmıştı. Bir yandan Husiler ve devrik Salih güçleri, diğer yandan Hadi yanlısı güçler arasındaki çatışmalar ülkeyi kaosa sürüklerken, siyasi çözüm çabalarını da sabote etmişti.