Yeni Zelanda'dan Doğu Türkistan kararı

Yeni Zelanda'dan Doğu Türkistan kararı
Haber Tarihi : 07 May 2021 11:16:40
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Yeni Zelanda parlamentosu, Çin'in Doğu Türkistan'da işlediği insan hakları ihlallerini içeren bir kararı kabul etti. Kararda, ''soykırım'' yerine "ağır insan hakları ihlalleri" ifadesi kullanıldı.

Doğu Türkistan’da Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına yönelik dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Yaşanan insan hakları ihlallerine dair bir karar da Yeni Zelanda Parlamentosu’ndan çıktı. Çin’in ağır insan hakları ihlalleri işlediğine dair ciddi endişe duyulduğu ifade edilen önerge, dün oybirliğiyle kabul edildi. 

Öte yandan, Yeni Zelanda hükumetinin, kararda “soykırım” kelimesinin geçmemesi için önergeye müdahale ettiği belirtildi.

'Ağır insan hakları ihlalleri' ifadesini kullandılar

Ülkede, Doğu Türkistan’a dair önerge teklifi, liberal parti ACT tarafından ortaya atıldı. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Brooke van Velden, parlamentoda önergeyi savunurken; Başbakan Jacinda Ardern liderliğindeki iktidardaki İşçi Partisi’nin onayını almak için “soykırım” yerine “ağır insan hakları ihlalleri” ifadesini kullandıklarını vurguladı.

Dört ülke tanıdı

Birleşik Krallık Avam Kamarası, 22 Nisan’da Çin’in Doğu Türkistan’da ağır insan hakları ihlalleri ve soykırım fiilleri işlediğini kabul etti. ABD, Kanada ve Hollanda, parlamento kararıyla Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği soykırımı tanıma kararı aldı. Birleşik Krallık ve bir dizi ülke de Çinli yetkililere yönelik yaptırım kararı verdi. Birleşik Krallık’ta 650 kişiden oluşan Avam Kamarasının aldığı karardan itibaren dünyada Uygur soykırımını parlamentosunda tanıyan 4 ülke oldu.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı