VF kat sol
VF kat sağ

Yerli 'anti casus' sistemi geliştirdik

Yerli 'anti casus' sistemi geliştirdik
Haber Tarihi : 02 Aralık 2015 05:50:24
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde, hukuk dışı ortam dinleme, görüntü aktarımı ve dudak okumayı önlemek amacıyla nanoteknolojik 'anti casus' sistemi geliştirdi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) nanoteknolojiyle geliştirilen "anti casus" sistemi, yasa dışı ortam dinleme, görüntü aktarımı ve dudak okumayı engelliyor.

Elektronik anahtarla harekete geçirilen sistem, kapalı ortamdaki konuşmaların dışarıya aktarılmasını, dudakların okunmasını ve silahlı saldırı durumunda içeridekilerin görünmesini önlüyor.

Ürünü geliştirirken yüksek duyarlılık gerektiren ve dinlenmesi istenmeyen odaları düşünerek hareket ettiklerini belirten Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, şunları kaydetti:

"Özel, dinlenmesi istenmeyen odalardaki 'böcek' adı verilen dinleme cihazlarının sinyallerini ve görüntü alan cihazların engellenmesini sağlayacak sistem olarak düşündük. Bu sistem istediğiniz zaman şeffaf, istediğiniz zaman bir perde gibi kapanabilir. Bunu bir bina içinde camlara uyguladığınız zaman kesinlikle böcek sinyalleri dışarıya yansımaz, dudak okunamaz, yüksek güvenlik istenilen kişilerin araç camlarında tercih edilecek bir sistem olacağını düşünüyoruz."